I 2014 var hundre prosent av alle nye tilfeller av livmorhalskreft relatert til et virus de aller fleste av oss får en eller flere ganger i livet: HPV. Nå kan de som er født fra 1991 og til og med 1996 vaksinere seg mot viruset – helt gratis!
 
HPV står for Humant Papillovirus. Viruset smitter via seksuell omgang, og nesten alle seksuelt aktive blir smittet av viruset en eller flere ganger i løpet av livet.  I de fleste tilfellene forsvinner viruset av seg selv, helt uten symptomer, og er ufarlig.

Hos om lag 10 prosent av alle HPV-smittede kvinner blir imidlertid viruset værende i kroppen, og en vedvarende infeksjon kan føre til alvorlige celleforandringer i livmorhalsen. Dette fører i verste fall livmorhalskreft.
 
Hvert år får rundt 300 kvinner i Norge denne krefttypen, og mellom 70 og 100 av dem dør av sykdommen.
 
Vaksinen beskytter
HPV-vaksinen beskytter deg mot de to vanligste kreftfremkallende HPV-typene. Disse to variantene står bak 70 prosent av alle tilfeller av livmorhalskreft. Vaksinen kan du få gratis på helsestasjonen, og det tar under et minutt! Vaksinen må tas i tre doser, og den første dosen må tas før utgangen av 2018.
 
Bestill time for gratis vaksine på hpv@tromso.kommune.no. Ved første kontakt ønsker vi at dere oppgir telefonnummer og fødselsdato. Vaksineringen skjer på Sentrum helsestasjon, Killengreensgate 7-11. 

 

Tre doser
Tilbudet er midlertidig og varer i en toårsperiode fra høsten 2016. Vaksinasjonen består av tre vaksinedoser gitt i løpet av 6-12 måneder og må derfor startes opp innen utgangen av 2018.

HPV-vaksine har siden 2009 vært en del av barnevaksinasjonsprogrammet for jenter i 7. klasse. Dette programmet fortsetter som før.

Mer informasjon om HPV-vaksinering finner du hos Folkehelseinstituttet.