Plass til alle i barnehagen

Russiske Yuiry
Yuriy og Benedicte (4) i Trollbakken barnehage.
I sitt hjemland er den russiske hospitanten dr. Yuriy Vinogradov godt vant når det gjelder full barnehagedekning. - Alle barn har dessuten tilbud om gratis plass fra de er ett år gammel, og de russiske barnehagene er mer spesialisert enn de norske, sier Yuriy, som 19. september besøkte Trollbakken kommunale barnehage for å utveksle erfaringer om norske og russiske forhold.

- De russiske barnehagene er typiske temabarnehager. De har gjerne spesialisert seg innenfor teater, dans eller en annen kunstart. Andre har fokus på økologi, forklarer Yuriy.


Tromsø kommune er i tre uker vertskap for Yuriy som en del av Presidentprogrammet 2005. Han bor i Apatity på Kolahalvøya. Forut for hospiteringen har Yuriy deltatt på seminar i Oslo for å bli bedre kjent med det norske samfunn og betydningen av de forskjellige forvaltningsnivåene og lokaldemokratiet. Yuriy ønsket selv å besøke en barnehage.


- Barna er fremtiden. Barnehagen er starten på samfunnsutdanningen. Dette ville jeg lære mer om, sier Yuriy, som selv har en datter på seks med fire år bak seg i barnehagen.


Det siste året i en russisk barnehage – når ungene fyller seks år - er todelt. Halve dagen er viet til skolefag og resten av dagen er det lek og typiske barnehageaktiviteter.


- Vi har like mange voksne per barn som dere har – 4 voksne på 20 unger. Men det kan virke som at vi har et strammere program i våre barnehager og er mer spesialisert i tema, sier Yuriy.


Det er ikke uvanlig i en russisk barnehage at det er ansatt egen musikkinstruktør og danselærer. I tillegg er det eget kjøkkenpersonale og en sykepleier. Barnehagene har også basseng.


- Det som ikke er så bra, er at det som oftest bare er kvinner som er ansatt i de russiske barnehagene og de er lavtlønnete. De tjener som oftest ikke mer enn en tredjedel av det en industriarbeider tjener, sier Yuriy.


De russiske barnehagene er åpen fra kl 06.00 til 18.00. Det finnes også døgnåpne barnehager. I de store byene er det dessuten noen private barnehager hvor man betaler selv.


- Systemet med gratis barnehageplass til alle stammer fra kommunismen, avslutter Yuriy.

Pedagogisk veileder i Trollbakken barnehage Mette Nyrud ser mange fellestrekk mellom norske og russiske barnehager.

- Barnehagene har mye felles i måten de drives på - for eksempel i forhold til pedagogikk og syn på barn og barndom, sier Mette.Foran fv: Sara (3), Kristine (5) og Benedicte (4), Bak: Pedagogisk leder Mette Nyrud og Yuiry Vinogradov. Yuiry i samspill med barn i Trollbakken barnehage: Fv Julian (4), Kristoffer (5) og Kristine (5). Høy Helly Hansen faktor i Trollbakken barnehage i høst: Fv Sara (3), Mette Nyrud og Kristine (5).

Les også:

shareon print.png Skriv ut |
Del denne side:
Gi innspill

Servicetorget

Vi gir deg hurtig svar på e-post eller telefon 77 79 00 00

Servicetorget har åpent
Mandag - fredag 09.00 -15.00
På telefon: 08.00-15.45

Les mer om Servicetorget

X

Vil du hjelpe oss å lage bedre nettsider?

Vi trenger tre minutter av din tid for å vite hva som er viktig for deg.

Klikk her for å bidra