Tornedal var en av de ti som vant piggfrie dekk fra kommunen høsten 2017. Etter å ha kjørt på dekkene gjennom vinteren er han fornøyd.
- Jeg har hatt en veldig positiv opplevelse. Samtidig har vi vært heldige med været gjennom vinteren, og det har ikke vært så mange dager med nullføre som vi har hatt andre vintre. Når det er sagt har jeg kommet meg fram overalt også de dagene med nullføre, sier Tornedal.
Tornedal bruker bilen mye, og kjører flere titall kilometer hver dag.
- Jeg bor i Movika, har unger i barnehagen på Tomasjord, ei kone som har arbeidsplass på Kvaløya og selv studerer jeg på UiT. Det betyr at vi bruker bilen mye, så dekkene er brukt godt gjennom vinteren, sier han.

Les mer om piggfritt, piggpant og svevestøv her!
 
piggpant STOR BOKS.jpg- Positivt overrasket
Tornedal har hatt èn dårlig opplevelse med dekkene i en ustrødd avkjørsel i månedsskiftet januar/februar.
- På ustrødd blankis skled jeg ut av ei avkjøring etter å ha vært på besøk, forteller han.
- Samtidig har det vært min eneste dårlige opplevelse med dekkene, og oppsummert er jeg positivt overrasket over hvor fint det har gått å kjøre piggfritt.

Tornedal forsøkte nemlig å kjøre piggfritt vinteren 2009/2010. Da hadde han en dårlig opplevelse, og lovte at han aldri mer skulle kjøre piggfritt.

- Da jeg så konkurransen meldte jeg meg på likevel, og jeg er veldig overrasket over hvor langt gummiteknologien har kommet. Disse dekkene er av en helt annen kvalitet enn dekkene jeg prøvde for åtte år siden var, sier Tornedal.

Fortsetter å kjøre piggfritt
42-åringen kommer til å sette på de piggfrie dekkene igjen når behovet for vinterdekk melder seg.
- Jeg kommer til å fortsette å kjøre piggfritt neste vinter. Kjørestøyen er langt mindre med piggfrie dekk, og det føles bra å bidra litt til en bedre luftkvalitet i byen.

Tornedal kan gjerne anbefale piggfritt til andre bilister i Tromsø.

- Man må selvfølgelig se an hvilke ruter man er helt avhengig av å kjøre, og vurdere sin egen kjørestil når man velger dekk. Jeg tror imidlertid at veldig mange i Tromsø kunne gått fra piggdekk til piggfritt uten å møte noen problemer. Jeg tror kanskje mange vegrer seg fordi de hadde en dårlig opplevelse på piggfritt for 10 år siden – eller har hørt om noen andre som hadde det. Til dem kan jeg bare si at opplevelsen er en helt annen i dag, og at teknologien har gjort mye for at piggfrie dekk har blitt langt bedre på relativt kort tid, sier Tornedal.

Fakta
  • I oktober 2017 fikk 10 tromsøværinger et sett piggfrie dekk hver. De har brukt dekkene gjennom vintersesongen, og rapportert på kjøreopplevelse hver uke.
  • Tom Tornedal kjører en Nissan Primera.
  • Piggfritt-testerne har kjørt på piggfrie Nokian Hakkapeliitta R2.
  • Ingen av testerne har fått betalt for å stille opp – og har gjennom hele prosjektet stått fritt til å uttale seg både positivt og negativt om dekkene.