Forprosjektet og entrepriser til Tromsøbadet med klatrehall er levert. Byrådet foreslår en maksimal økonomisk ramme på 650 millioner kroner for badet, samtidig som Tromsø kommune får 258 millioner kroner i tilskudd.

– Byrådet har jobbet med dette prosjektet siden vi tok over i 2011, og vi leverer på det vi har lovet velgerne. Tromsøbadet er et solid og gjennomarbeidet anlegg som vil bli til stor glede for tromsøværinger i alle aldre, sier byrådsleder Øyvind Hilmarsen (H).
 
Prosjektet gjennomføres som en samhandlingsentreprise, hvor man samarbeider med entreprenørene underveis. Dette gir en god mulighet til å kvalitetssikre kostnader og løsninger tidlig i prosjektet.

– Tromsø går utrolig bra for tiden, og det er høy aktivitet i byggebransjen. Det merkes også på prisene vi får. Vi vil fortsatt jobbe aktivt med å kutte kostnader, men Tromsø fortjener et badeland av denne størrelsen. Vi får et solid og robust anlegg til en verdi av 650 millioner kroner. Med ekstern finansiering på over en kvart milliard kroner, blir kommunens reelle kostnader 392 millioner kroner, sier byråd for finans Jonas Stein (V).  

Svømmeopplæring og folkehelse
Badet vil inneholde 50-metersbasseng, stupeanlegg, tribuneanlegg, småbasseng, sklier, rutsjebaner, bølgemaskin, boblebad og utebad. I tillegg er det lagt inn klatrehall, i et samarbeid med idretten. Bygget vil være på cirka 13.000 kvadratmeter.

– I dag får elever i Tromsøskolen kun 100 timer skolesvømming. Myndighetene anbefaler minst 170 timer skolesvømming. Nå får vi et anlegg som endelig gjør det mulig å gi ungene den skolesvømmingen de trengs for at alle skal lære seg å svømme skikkelig. Det er bare realiseringen av Tromsøbadet som kan gjøre dette mulig, sier byråd for næring, kultur og idrett, Vanja Terentieff (H).

Tromsøbadet inneholder også varmtvannsbasseng og velværebad, i tillegg til idretts/mosjonsbad.

– Jeg er ikke i tvil om at Tromsøbadet er et av de viktigste folkehelsetiltakene Tromsø kommune kan gjennomføre. Det vil gi eldre og syke et unikt rehabiliterings- og velværetilbud. Tromsøbadet vil styrke det helhetlige helsetilbudet i Tromsø, sier byråd for helse og omsorg Kristoffer Kanestrøm (Frp).

Hva skjer videre?
Kommunestyret skal 26. august vedta kostnadsrammen for prosjektet. Byrådet behandler saken 13. august. Detaljprosjekteringen er i gang, og fremdriften er som forventet. Høsten 2015 starter samspillfasen, hvor anlegget bearbeides og trimmes for å finne best mulig og mest mulig økonomiske løsninger.
 
Fakta om Tromsøbadet
  • Seks ulike basseng med badetemperaturer fra 10-39 grader.
  • 50-meters basseng med 10 baner.
  • Tre ulike sklier, den største 80 meter lang.
  • Stupeanlegg og tribune for 500 personer.
  • Badet foreslås driftet som et AS.
  • Finansiering av ramme på 650 mill. kr: Låneopptak 392 mill. kr., RDA-midler: 70 mill. kr., tippemidler: 55 mill. kr., Enova-tilskudd: 3 mill. kr., MVA-kompensasjon: 130 mill. kr.
Her kan du se den nye folderen om Tromsøbadet
Nysgjerrig på hvordan det blir? Se videoen under.
.