Nordlyskart_350x263.jpgPå dette kartet ser du hvor det er lyst og mørkt i Tromsø kommune – og dermed hvilke steder det er best å dra til hvis du er på utkikk etter nordlyset.

- Vi har veldig mange mørke steder i Tromsø, men mange vet kanskje ikke at de har et bra utkikkspunkt rett utenfor husdøra. Derfor laget Geodatakontoret et slags «Tromsø by night»-kart, som viser hvilke områder som er lyst opp i kommunen, sier Henrik Romsaas på Park og veg og Thomas Chareyron på Geodata. 

I nærheten
Telegrafbukta, Prestvannet og Skihytta er blant de beste stedene å se etter nordlys på Tromsøya, mens Finnvikdalen, Ersfjordeidet og Kattfjordeidet er supert dersom du vil litt lengre unna byen. På fastlandet anbefales Fjellheisen og Tromsdalen.

- Det viktigste er at det ikke er sterkt lys foran deg som forstyrrer. Det er egentlig enkelt – jo mindre lys i nærheten, jo mørkere og bedre nordlystitteforhold er det. I nærheten av byen vil det alltid være bakgrunnslys som reduserer det du ser på nattehimmelen, så for en skikkelig nordlysopplevelse anbefales det å dra til et av de angitte områdene utenfor Tromsøya.

Buss og parkering
Aktuelle busstopp og parkeringsplasser er lagt inn i kartet. 

- Vi har lagt opp kartet slik at du enkelt kan klikke på punktet du vil dra til, og få opp hvilket busstopp som er nærmest i de bynære områdene. De områdene som har parkeringsplass er også lagt inn, og er koblet til Google maps slik at du enkelt kan få en veibeskrivelse hvis det trengs, sier Romsaas.

Vet du om gode steder å se etter nordlyset?
På kartet finner du 32 steder som egner seg godt til nordlysjakt, men det er fortsatt plass til mange flere.

- Vi vil gjerne ha et enda bedre kart, og håper tromsøfolk vil hjelpe oss med det. Vet du om et godt sted å se etter nordlys? Send det til oss på Facebooksiden vår! Jo flere gode steder vi kjenner til, dess bedre tilbud kan vi gi til både tromsøfolk og turister som er på nordlysjakt i nærområdet.