Jack Erik Hansen, leder for Tromsø brannhistoriske samling, og konstituert byarkivar Anna Fina Broks Haugen står bak 50-årsmarkeringen, som finner sted 14. mai klokken 11.00 i tredje etasje på biblioteket.
- Flere av disse bildene – og ikke minst videoklippene – har aldri blitt vist før, og de forteller om det dramatiske brannforløpet, time for time. I tillegg får vi besøk av flere av brannkonstablene som var på jobb den skjebnesvangre natta i 1969, sier Hansen.

Bybrann 3.jpg
Foto: Brannhistorisk samling/Byarkivet

Stor jobb
Jobben med å finne fram gammelt materiell har vært omfattende.
- Vi har hatt gode hjelpere med oss på laget, blant annet har Gunnar Graff – som har skrevet boken "Storbrannen i Tromsø" – delt mange bilder med oss. Han kommer også på åpningsdagen, forteller Haugen.
Bybrannen ødela et av de viktigste historiske områdene i byen, og slukningsarbeidet tok lang tid.
- Brannfolkene jobbet med etterslukking i ti døgn, og 17. mai-toget i 1969 gikk forbi både brannslanger og brannkonstabler, forteller Hansen.

Åpent for alle
Han håper så mange som mulig får med seg utstillingen, som står i biblioteket gjennom hele mai.
- Dette er en utrolig viktig del av Tromsøs historie. Oppbyggingen etter bybrannen er årsaken til at området rundt Sjøgata ser ut som det gjør i dag, og jobben brannvesenet i 1969 gjorde fortjener å bli husket, sier Hansen.

I tillegg til utstillingen på biblioteket, og byvandringen, vil gamle hestevogner fra Brannhistorisk samling stilles ut i rådhusfoajeen, og flere brannbiler vil stå utenfor biblioteket under åpningen.  

Jack og Anna.jpg
Anna Fina Broks Haugen, konstituert byarkivar, og Jack Erik Hansen, leder av Tromsø Brannhistoriske samling, har satt opp utstillingen på biblioteket.