– Tromsøpalmen regnes som en av de mest ugreie planteartene i Norge. Vi blir nok aldri blir kvitt den, men vi kan velge hvor vi ikke vil ha den, bare vi legger litt arbeid i det, forteller klima- og miljørådgiver Bo Eide.

Må gjøres hvert år
Han har jobbet for at Tromsøpalmen ikke skal spre seg videre i mange år, og ser at arbeidet gir resultater. 

– Vi graver rett og slett opp planten, og vi ser at det gir gode resultater fra år til år. Som en tommelfingerregel, kan man si at man halverer arbeidstiden på et sted hvert år, så det blir lettere og lettere. Frøene ligger imidlertid i jorda i opp til åtte år uten å spire, så arbeidet er langvarig, sier Eide.

Palmefrie omgivelser
Kommunen jobber primært med å fjerne Tromsøpalmen på offentlig grunn.
– Vi ønsker å fjerne planter der publikum kan ha glede av «palmefrie omgivelser». Det er også fint å høre at både velforeninger og bydelsråd også bidrar i dette arbeidet, sier han.

Slik kvitter du deg med Tromsøpalmen:

Spade
Du trenger en god spade og hansker, og forsøk å unngå å få saft på huden.

1. Grav rundt planten, så du er sikker på at alle skudd er med.
2. Grav inn, slik at rota kuttes 15-20 centimeter nede, under vekstpunktene. Da vil den ikke sette nye skudd, og rota dør.  
3. Vipp opp og slå av jord.
4. Kutt av grønt og del opp rotklumpen dersom planten er stor. Legg den slik at den tørker ut, eller samle sammen og deponer på godkjent fylling.
5. Gå over etter noen måneder og fjern eventuell ettervekst.
6. Gjenta noen år. Husk at frø som allerede er i bakken, kan spire i opptil 8 år.  

Ljå 
Slå med ljå, 3-4 ganger i året. Vær sikker på at den ikke frør seg. Gjenta år etter år, helt til den er borte. 

Gift 
Sprøyt med sterkt blandet Roundup eller lignende.
Denne metoden krever sprøytesertifikat og verneutstyr, og tar også livet av andre planter og kryp som gror og lever, og det er sjelden ønskelig. Gjenta år etter år, til planten er borte. Kast gjerne planterestene på komposthaugen i hagen, men ikke selve blomsterskjermen.