Huskeregelen bør være enkel:

​Kun tiss, bæsj og dopapir skal i do – ingenting annet.

Det er likevel ikke et ukjent problem at fett og søppel tetter private og kommunale avløpsrør i byer.

Fremmedelementer, slik som eksempelvis våtservietter, q-tips, snus og bind som kastes i do, forårsaker driftsforstyrrelser, overløp og kjelleroversvømmelser.
Matrester og fett skaper også store problemer. Er du usikker på hva du skal gjøre med supperestene eller fettet fra steikepanna? Her finner du en enkelt huskeliste som hjelper mot tetthet. 

Store kostnader
De siste årene har kommunen brukt rundt en million kroner årlig på blant annet spyling av rør, bruk av fettløsende middel, samt vedlikehold og utskiftning av utstyr på renseanleggene.

Hvor mye det koster privatpersoner, private aktører og forsikringsselskaper å rette feil og skader som følge av fett og søppel i avløpet, er ikke kjent for kommunen. Men dette er kostnader som kommer i tillegg.

«Memer» mot tette avløp 
Denne kampanjen gjør at du, som daglig beveger deg rundt i Tromsø, med stor sannsynlighet vil møte på «sjarmøren» avbildet øverst her i artikkelen, og andre lignende kampanjeuttrykk i tiden fremover.

Er du en jevnlig bruker av sosiale medier vil du sannsynligvis også der møte på «sjarmøren» på bildet og hans kolleger i form av såkalte memer.

Målet med kampanjen er å redusere kostnaden ved å forbedre tromsøinnbyggernes vaner for hva man skyller ned i do og avløp, eller rettere sagt – hva man ikke skal skylle ned.

Miljø og klima

Kampanjen har viktige mål også knyttet til klima og miljø.

Klimaendringer med økt nedbør fører til større belastning på infrastrukturen, og dermed økt risiko for at urenset innhold fra rørene havner i vann og vassdrag.

Q-tips, fett, medisiner, våtservietter og lignende som har blitt skylt ned i avløpet vil uheldigvis også havne der.

Ved å forbedre vaner knyttet til avløp, sparer vi også miljøet. Dette er et bærekraftstiltak og går rett i kjernen på flere av FNs bærekraftsmål.

Hvem vil vi nå?
En undersøkelse fra 2018 viste at de som synder mest er i alderen 18 til 29 år. Dette er derfor vår hovedmålgruppe.

Det er likevel et mål med kampanjen å oppnå en synlighet for innbyggere i andre aldergrupper også.

Lignende kampanjer er gjennomført blant annet i Oslo, Drammen, Stavanger og Bergen. Måling i etterkant av kampanjen i Oslo viste at 42,3 prosent var blitt mer oppmerksom på hva som ikke skal i do og vask.

Bli med på omvisning – og lær mer
I forbindelse med Kulturnatta 2019, en kultur-, kunst- og næringslivsdag spekket med arrangementer i Tromsø, arrangerer vi en åpen omvisning for publikum fredag 11. oktober på Strandvegen renseanlegg.

Omvisningene er gratis og arrangeres puljevis fra og med klokken 18:00 til og med klokken 19:30. Puljene starter hver hele og halve time innenfor tidspunktene. (Last ned Kulturnatt-programmet).

Vi er også å treffe på Boligmessa i Tromsø den 1. til 3. november. Har du spørsmål om vann og avløp, og ditt ansvar som huseier? Kom på messa og slå av en prat med oss.