Digitalt arrangement: Hva gjør Deichman med rasistiske barnebøker?

(Gjengitt fra Deichman biblioteks nettsted):
I Deichmans hyller finnes barnebøker med stereotypt og rasistisk innhold. Hvordan skal biblioteket forholde seg til denne litteraturen?

Barnelitteratur fra en tid da rasismebegrepet knapt fantes, er en del av bibliotekets samling. Disse bøkene tåler dårlig dagens blikk, og mange reagerer på tekst og bilder. Men det er også eksempler fra nyere tid som kan oppleves støtende. Hvor går grensen mellom det ubehagelige, men som tilhører kunsten og ytringsfriheten, det som er skrevet i en annen tid og må forstås deretter, og det som åpenbart er rasistisk?

Biblioteket har et lovfestet mandat om å tilgjengeliggjøre litteratur, fremme opplysning og vektlegge kvalitet, allsidighet og aktualitet. Må barn dermed godta å finne rasistiske fremstillinger i bibliotekets hyller? Bør problematiske bøker oppbevares i lukkede magasin? Eller er løsningen å utstyre Astrid Lindgrens legendariske Pippi (med pappa som er «negerkonge») og Thorbjørn Egners «Vesle Hoa» (som var en «ekte hottentott») med varseltrekant? Hvor mye bør biblioteket tilrettelegge for ikke å krenke?

Forfatter Erlend Loe har skrevet for barn siden 90-tallet. Skrev han annerledes da enn nå? Og hva gjør barnebokformidler Siri Larsen når lesere reagere på uheldig ordbruk og stereotype skildringer? Erlend Loe, Siri Larsen, eks-kulturminister Trine Skei Grande og samfunnsdebattant Mina Adampour tar debatten, ledet av journalist og bokaktuelle Yohan Shanmugaratnam.

Arrangør: Deichman Bjørvika
: Deichman Bjørvika
Tid: torsdag 22. april 19:00
Litteratur
Mer info