Fredag 17. november er det barnas dag i sentrum. Vi oppfordrer byens lærere til å ta elevene ut av klasserommet, og bruke sentrum som arena for læring. Vi fokuserer på barnas opplevelse og bruk av byen gjennom lek, møteplasser og verksteder. Vi spør: Hvordan opplever barna sentrum i dag? Hva gjør de? Hva savner de? Hvilke nye aktiviteter kan vi tenke oss? Hva kan sentrum være om sommeren? Om vinteren? Hvordan er byen på barnas premisser? 
 
Skriveverksted
Grønnegata 112
 
”Raseri i sentrum”: I samarbeid med Ordkalotten internasjonale litteraturfestival inviterer vi til kreativt skriveverksted. Årets tema for festivalen er raseri, og vi utfordrer: Ikke bit det i deg, skriv det ned. Samtidig spør vi barna: Hva mangler Tromsø sentrum for å bli attraktivt for dem? Vi gir de skriveoppgaver hvor de skal tenke ut fantastiske og realistiske løsninger. Et utvalg av tekstene vil bli stilt ut i foajeen på Kulturhuset, Ordkalottens festivalsted. 
 
Kl. 09.00-14.00: 7. klasse - Krever påmelding
 
Snakk for deg sjøl
Storgata 102
 
Snakk for deg sjøl med Rebekka Brox Liabø og innføringsklassen ved Tromstun ungdomsskole vil ha skriveverksted i Skanckegården i sentrum. Vi møtes, snakker om byen - og for oss sjøl!
 
Kl. 09:00-14:00 - Krever påmelding
 
Pedersens barnekjøkken
Storgata 104
 
Vi snakker om mat som skal kastes, og lager fruktpakker som vi spiser i vår selvlagde restaurant! Vi lager det hele; forklær, kokkehatter, lamper, rom, lys og skygger og går på skattejakt i det tidligere Pedersens Bakeri. 
 
Liv Bangsund & Valentin Manz
10:00-12:00 / 3/4klasse 
12:00 – 14:00 / 6/7 klasse 
Antall elever: skoleklasse (delt i to grupper) - Krever påmelding

 
Arkitekturfotografering for barn
Hovedmålet for kurset, og gjennomgående for NODA, er å skape interesse og nysgjerrighet rundt arkitektur. I tillegg ønsker vi at barn, gjennom å leke seg som fotograf, legger merke til hvordan arkitektoniske prosjekter er designet, og få en bredere interesse og forståelse for faget.
 
09:00 – 10:00 / 6.-7. klasse
10:00 – 11:00 / 6.–7. klasse
Antall elever: skoleklasse - krever påmelding

 
Bakgårdsvandringer for barn
Byene våre er i omdanning og etterlater seg rom mellom bygningene som ikke lengre har en klar betydning eller verdi. Bakgårdene har blitt glemte rom med tilfeldig og ustrukturert bruk og form. Bli med på en lysvandring sammen med NODA:
 
12:00 – 13:00 / 5.-7. klasse
13:00 – 14:00 / 5.-7. klasse
Antall elever: skoleklasse - krever påmelding

 
Skattejakt - Åpent for alle
Storgata 108
 
Hvis du vil oppleve Tromsø sentrum på en ny og lekende måte, har du muligheten til å gå på skattejakt i sentrum fredag 17. november fra klokka 10 til 16. Avlegg et besøk i Storgata 108 og få utlevert et skattekart. Det finnes to forskjellige skatteløyper, avhengig av aldersgruppe. Kom og vær med på å feire barnas rettigheter sammen med oss. Ta med dine venner, dine foreldre, besteforeldre, din klasse, nabo eller akkurat den du ønsker ned til sentrum. Vi garanterer at du vil oppleve noe nytt.
 
3-8 år / 9-12 år, med premie! 
Hent skattekart i Storgata 108! 
 
Barnedisco - Åpent for alle
Skippergata 1C
 
Bli med på diskotek med DJ Aggie Frost. Inne på diskoteket treffer vi Jamie med lyn dansekurs, Cathrine med ansiktsmaling og Charlotte med t-skjorte-trykk kurs. Det blir stemning og mingling. 
 
Mellom kl. 10.00-13.00: 
barnehager, og 1. – 3. trinn
Mellom Kl. 14.00 – 16.00: 
4. – 7. trinn.
 
Barnevandring
Bykiosken, Skansekiosken
 
Vi beveger oss på overraskende måter gjennom Nordbyen mens vi leter etter gode plasser å leke. Det kan være en sandhaug, en stor jerngryte eller et lasteskip. Når vi finner gode plasser å leke, fabulerer vi sammen over alt vi kan leke der, før vi leter videre. Turen er en annerledes måte å bevege seg i og bli kjent med Nordbyen på og åpner opp for å fabulere over alt som kan skje der. Turen er ledet av kunstnerne Kristin Tårnes og Kristina Junttila som i flere år har filmet når de selv har lekt i Nordbyen. Nå er de nysgjerrig på å høre hvor barn gjerne vil leke og hva de vil gjøre der.
 
Kristina Junttila & Kristin Tårnes  
10:00-10:45 / barnehage, 4+  
maks. 20 barn - krever påmelding

 
Fakkeltog og julegata tennes
Sentrum
 
Fakkeltog, oppmøte ved HM i Storgata kl. 15:45, går ned til enden nord i Storgata. Offisiell åpning av julegata med ordfører Kristin Røymo kl. 1600. Fakler og bolle ved scenen gis av Tromsø Sentrum AS.  
 
Påmelding
Påmelding sendes til signe.ruda@tromso.kommune.no.
 
Alle verksteder er gratis, først til mølla. 

Barnas aktiviteter i Skarphallen
LØRDAG 18. NOVEMBER KL. 12 – 15
 
Har du en liten turner eller skater i magen? Glad i å danse? Liker du lek og moro på snø og is eller i vann? Kanskje du er best med ball? Interessert i kampsport eller friluftsliv? 
Nysgjerrig på hva parkour er?
Da er Skarphallen stedet for deg mellom 3 og 12 år å være lørdag 18. november kl. 12 – 15. 
Bli med oss å feire at Barnekonvensjonen har bursdag og test ut noen av de tingene som du kan bruke fritida di på i Tromsø.
 
Kråka fra NRKs Barne-TV og FN-filuren kommer! Vi håper å se deg også! 
 
Arrangementet er gratis og åpent for alle.