Denne uka koblet bygda Oldervik seg på bredbånd. Det markerte starten på siste etappe av en 130-millioner kroners-satsing, som skal gjøre at også distriktene i Tromsø blir fullt digitalisert.

- Dette gjør vi for at alle som bor i distriktene også skal være koblet på framtida. Bredbånd er en grunnleggende infrastruktur, og i dag er det nesten utenkelig for de fleste av oss å være uten god nettforbindelse. Denne satsingen bidrar til sterke lokalsamfunn; bolyst, velstand og næringsutvikling, sier ordfører Kristin Røymo.

Nye områder
Det er Telenor som står for utbyggingen som nå skal skje, som er siste etappe av en bredbåndsatsing som Tromsø kommune startet i 2012. Innen 2017 skal også områdene Ullsfjord, Lakselvdal, Ramfjord, Andersdal, Røsnes, Ytre Kårvik og de deler av Rebbenesøy som tilhører Tromsø kommune være påkoblet bredbånd.
Da vil dekningen i Tromsø kommune være over 99 prosent.

- Legger til rette for vekst
- Dette er en stor dag for bygda. I dag bruker samfunnet digitalt nett til absolutt alt, nå har også vi i Oldervik de samme muligheter som alle andre. Denne utbyggingen legger til rette for framtidig vekst, sier Hans Ivar Pedersen, som driver Oldervik Fiskeindustri. Han har i dag 10 ansatte, sysselsetter 25 sjarkfiskere – og har store utviklingsplaner.

Bedriften forventer å omsette for om lag 25 millioner kroner i 2016.
- Tromsø kommune er utålmodig for å få til god bredbåndsdekning også i ”ikke kommersielle” områder. Vi har samme utålmodighet, fordi også vi vet hva dette betyr for folk. Telenors løsning vil i tillegg til å gi innbyggere og næringslivet superraskt bredbånd, også legge til rette for ny funksjonalitet og tjenester i fremtiden, sier prosjektleder Hans-Petter Ljunggren i Telenor.

Fakta:
- Bredbånd vil i hovedsak bli levert via fiber. I enkelte tilfeller der dette ikke lar seg gjøre benytter Telenor også andre teknologier, for eksempel via 4G-nett, for å sikre bredbåndsleveransen.
- Det bygges et såkalt FTTH-nett (FiberToTheHome) med standardprodukter helt opp til 500Mbit/sek samt en avansert TV-tjeneste. Nettet bygges, eies og driftes av Telenor gjennom merkevaren Canal Digital.