Byromsfestivalen går av stabelen 29.-30. september.

Hvor møtes mennesker i Nordbyen i dag? Hvordan forestiller vi oss Nordbyens framtid? Hvilke steder har betydning for Tromsøs historie? Hvordan kan vi framheve bydelens historie uten å gå i Disney-fella? Hva slags tiltak kan settes i gang for barn og unge?

«KA NO?» er et to dagers eksperiment i regi av Tromsø kommune og næringsdrivende om hvordan offentlige rom kan brukes. Arrangementet er åpent for alle. Et bredt spekter av enkeltmennesker, aktører i kunstfeltet, studenter, beboere og andre som ønsker å bidra, er invitert for å diskutere framtiden til det urbane rommet i Nordbyen. Både kunstverk, installasjoner, performance, omvisninger, bading, opptog, lek, taler og utstillinger er en del av programmet.

Kart Ka No.jpg
Nr. 1: Fortauet, et mesterverk (Lisa Torell)
Etnografisk stadsvandring/performance ca.30 minutter. Tenk deg om jeg kunne se på det som om det var utenfor, men jeg kan ikke - fordi det er nå der. Samfunnet, personene, folket beveger seg i henhold til visuelle og romlige koder. Mange i alle tilfeller. Fungerer mot fysisk eller politisk avtale. Noen steder er konsentrasjonen av dem større, planleggingen er bedre, det er som om vi er flere mennesker på bestemte steder og dermed har flere behov for å fungere der. Ellers er det ingen logikk. Det er større enn dypt forankret en generasjon til en annen. Bildet av et tilgjengelig samfunn. Pensel, pastell, det var noe kremaktig over det og kanskje en røykmaskin. Over det virkelig ekte. Hver tur tar ca. 30 minutter (men den faktisk tar bara 10 minutter…).

Nr. 2: Historisk vandring (Bodil Ruud)
Skippergata fra 1700-tallet til i dag. Mye er bevart, men mye er også forandret. Bli med på vandring fra Jaklins plass og bortover Skippergata for å undersøke gatas historiske lag.

Nr. 3: Folkekjøkken (Raumlaborberlin, Liv Bangsund og Ron Røstad)
Tromsø Folkekjøkken inviterer deg til å komme å være med å lage middag laget av overskudds mat. I tillegg vil du vil få høre foredrag med nye tanker om byutvikling og gjerne være med på diskusjonen etterpå. Vi lager festen og du er herved invitert.

Nr. 4: Vi må leke senere (Kristina Junttila og Kristin Tårnes)
Det finnes ikke gode lekeplasser i byen. Utsagnet “vi må leke senere” blir ekstra aktuelt når du henger med barna i Nordbyen. Vi åpner opp to potensielle lekeplasser hvor barn i alle aldre kan ytre seg over hvordan de vil leke i Nordbyen. Lekeplassene kan også sees på som kunstinstallasjoner, hvor det blant annet vises en film som er filmet gjennom et helt år hvor Kristina Junttila og Kristin Tårnes viser ulike måter de har lekt på ved Skipsverftet.

Nr. 5: STABBURET: Språklige aktiviteter i forfatterhuset (Kollektivet Stabburet)
Stabburet er et skrivefelleskap i et av byens gamle stabbur fra 1830-tallet. Stabburet er en arbeidsplass og et fellesskap for skjønnlitterære forfattere og kulturarbeidere som baserer sitt virke på skrift.

Nr. 6: Lounge hos Bryggeri 13 og Insomniafestivalen i Skippergt 15. Dj’s og Chill stemning.
 
Nr. 7: KOMINN på Skansen.
Snakk med – og få info med forslag til Gyllenborg og Prestvannet Bydelsråd, Bukta Vel, Tromsø kommune pop-up byutviklingskontor, Stiftelsen Tromsø gamleby, Gaisi samiske språksenter og Nordlysfestivalen. Kafeen i Bårstua er åpen.

Nr. 8: Solen i Granskoven (Hanne Grieg Hermansen)
Fotografi, naturfenomen, glemte kunstnere og psykiske diagnoser danner ledetråder inn i Hermansens tegneunivers. Hun arbeider konsekvent med tegning, manifestert gjennom blyanttegninger på papir. Tegningene står imidlertid i et dialogisk forhold til fotografiet som forelegg, teknikk og undersøkelse av ulike fenomener.

Nr. 9: Hundremeterbadet (Raumlaborberlin)
On Nordsjeteen (the northern pier)has Raumlabor installed a „pop up hot bath“ on the peer of the old shipyard to test a new social program at the waterfront. A wood fires oven will heat up the sea water to creat a big hot bath.

Nr. 10: Mearrariika by IndigeCorp (Sigbjørn Skåden og Joar Nango)
Drømmer du om et sted hvor både storbyens puls og samisk tradisjonskultur er en del av hverdagen? Vil du beholde din urfolksrettslige tilgang til naturressurser, selv om du har flyttet til byen? Ønsker du at dine barn skal vokse opp i et miljø hvor samisk er majoritetsspråk, samtidig som du kan leve ut din urbane og ambisiøse yrkeskarriere? Svaret på dette er Mearrariika, et enestående boligprosjekt med byggestart i 2018. Mearrariika er et gigakompleks med over 300 boenheter eksklusivt for samer, vakkert anlagt i Tromsøsundet. Egen barnehage og skole, eget kulturhus og bibliotek, eget slakteri og fiskemottak. Mearrariika - ditt samfunn i samfunnet.

Nr. 11: Tromsø skateklubb og Tromsø Parkour
Skateboard tar del i et levende byrom. De ønsker å være med i utviklingen av Nordbyen og bidra med kompetanse for at Tromsø skal få best mulig byrom. Tromsø Skateboardklubb setter opp en miniramp på Nansenplass. Parkour, eller «forflytningskunst», kan defineres som den mest effektive måten å bevege seg fra A til B på. I parkour bruker man omgivelsene rundt seg til kreativitet og fysisk utfoldelse. På Nansenplass vil det arrangeres parkour-workshop. Dette vil skje i form av ‘‘spot hunting’’ hvor man bruker det som er tilgjengelig av terreng og konstruksjoner på området til å gjøre varierte former for bevegelse og flyt av bevegelser. Det vil være instruktør tilstede for å lære grunnleggende parkour-bevegelser. Alle som vil er velkommen til å delta. Etter workshopen kan de som ønsker det bli med å prøve det japanske badet på Nordsjeteen (husk badetøy).

Annet:
Gatelangs med fotograf Knut Stokmo
Perspektivet Museum inviterer til omvisning i utstillingen «Gatelangs» med fotograf Knut Stokmo. Stokmo har et livslangt virke som fotograf i Tromsø, og denne utstillingen viser bilder fra hans helt unge år som fotograf der han sto fritt i valg av motiver, komposisjon og teknikk. Bildene er tatt på slutten av 50-tallet og 60-tallet, og representerer en svært spennende byhistorisk periode der ny og gammel tid møtes og mye av infrastrukturen for det Tromsø vi kjenner i dag ble etablert. Bildene avslører et sjeldent talent, som både overrasket og imponerte i de mest anerkjente kretser for profesjonelt fotografi.

«Ka No?» rundebordssamtale
Arrangert av Koro (Kunst i offentlige rom). Deltagere er moderator Ron Røstad, ordfører Kristin Røymo, Morten Skandfer, Jan Liesegang, Truls Ramberg, representant fra Tromsø kommune, og representant fra kunstnerne. Sted annonseres senere.

Opptogene
Opptog gjennom Nordbybåndet, drama/teaterstudenter ved UiT Norges Arktiske Universitet.

Gatefotball
Gatefotball i Bispegata. Spillere fra Tromsø idrettslag vil være tilstede lørdag fra 13-15.

 
Tidsplan (kartreferanse i parentes):
Fredag 29. september
Kl 0700: Fortauet, et mesterverk (1). Fra Hansjordnesbukta til Bispegata.
Kl 1000-1300: Vi må leke senere (4). Åpen installasjon.
Kl 1130. Bildeforedrag (12) fra en verftsarbeiders fotoalbum.
Kl 1200-1700: Solen i granskoven (8). Utstilling.
Kl 1400-1700: KOM INN på Skansen (7). Dialogmøter.
Kl 1600: OPPTOG gjennom Nordbybåndet. Oppstart ved Rakettkiosken Stortorget.
Kl 1700-2200: 100 meter bath (9). ÅPNING v/ordfører Kristin Røymo. Deretter «KA NO?» rundbordssamtale. Sted annonseres senere.
Kl 1800-2000: Skateinstruksjon (11)
Kl 1800-2100: Fellesmiddag og Hummusworkshop (3). Vi starter kl. 17 og holder på til kl. 21. Bli med på å lage fellesmiddag av overskuddsmat. Farshad Tami holder hummusworkshop fra kl 18. Bar kl 19-23.
 
Lørdag 30. september

Kl. 0500: Fortauet, et mesterverk (1). Performativ vandring fra Bispegata til Hansjordnesbukta
Kl. 0800-2000: Gågata forlenges til Jaklins plass. Endret kjøremønster i Bispegata og Skippergata. Åpne butikker langs Skippergata og Jaklins plass.
Kl. 0900: Fortauet, et mesterverk (1). Performativ vandring fra Bispegata til Hansjordnesbukta
Kl 1100: Vi leter etter lekeplasser sammen (4). Barnevandring, oppstart ved bykiosken.
Kl 1100-1500: Tromsø folkekjøkken (6). Smaksprøver.
Kl 1100-2300: 100 meter bath (9)
Kl 1200: OPPTOG gjennom Nordbybåndet. Oppstart v/Rakettkiosken, Stortorget.
Kl 1200-1400: MEARRARIIKA by IndigeCorp (10)
Kl 1200-1400: STABBURET: Språklige aktiviteter i forfatterhuset (5)
Kl 1200-1400: Parkour spot hunting og skateinstruksjon (11)
Kl 1200-1500: Vi må leke senere (4). Åpen installasjon.
Kl 1200-1600: KOM INN på Skansen (7). Ka no? Nordbyen? Snakk med, få info og kom med forslag for hva som kan skje i Nordbyen.
Kl 1300: Historisk vandring i og omkring Skippergata (2)
Kl 1300-1500: Gatefotball (2)
Kl 1300-1600: Lounge (6). Dj’s og Chill stemning med Insomniafestivalen og Bryggeri no. 13.
Kl 1400-1600: Omvisninger i fotoutstillingen ‘‘Gatelangs’’ hver halvtime.
Kl 1600-1800: MEARRARIIKA by IndigeCorp (10)
Kl 1900-2300: Discursive dinner (3). Felles matlagning fra kl. 1700.
Kl 2000-2200: MEARRARIIKA by IndigeCorp (10)

Følg med på "Ka No?" Facebook-side.