tromsø-bibliotek-plan-1.jpg
Biblioteket har datamaskiner tilgjengelig for besøkende på hovedbiblioteket og avdelingene i Kroken og Tromsdalen.
 

PC'er og terminaler på plan 1 og 2

PCene her er plassert nær trappeoppgangen. De har ekstra programvare installert, og noen har mulighet for bruk av CD/DVD. En PC har også en skanner tilkoblet.

Terminalene på disse etasjene er tynne klienter som er plassert langs vinduene. De mest vanlige programmer (tekstbehandling, regneark) er installert. Uttak for lyd (f.eks medbrakte øretelefoner) er tilgjengelig på terminalboksen. Ingen mulighet for bruk av CD/DVD-plate. Uttak til tilkobling med minnepinne.

Utskrift og kopiering

Biblioteket har en printestasjon på plan 1 mot syd, med fire PC-er for utskrift, en PC med tilkoblet skanner, og en printer.

Man kan også skrive ut med egen mobil, nettbrett eller bærbar PC, og utskriften vil komme på printeren ved utskriftsstasjonen. Velg om du vil betale med bankkort eller kontanter. Ved kontant betaling må man henvende seg til betjeningen i skranken for å frigjøre dokumentet og betale. 

Vi gjør oppmerksom på at betaling av utskrift på nettet krever bekreftelse med Bank-ID. 

Alle tynnklientene har fortsatt mulighet til å skrive ut med Princh, men det er mye lettere på printestasjonen.

Kopiering og utskrift
På plan 0 står også en multimaskin som kan benyttes til kopiering og utskrifter. Kopikort kan du kjøpe i skranken.

Ved utskrift fra denne maskinen, merk deg på forhånd hvilken bibliotek-PC du sitter ved; Alle PC'er er merket med eget nummer. Hent utskriften som ligger i tilsvarende nummererte postboks på skriver.

Kopi og utskrift koster kr. 3,- per side med tekst /svart-hvitt, og kr. 6,- per side med farger.

Installasjon av programvare

Det er ikke tillatt å installere programvare på bibliotekets datautstyr. Egen lagrede filer slettes ved neste innlogging - eller til neste dag. 

Dette er offentlige internett-maskiner som brukes av svært mange mennesker. Av sikkerhetsmessige grunner oppfordrer derfor biblioteket at de som bruker personlige tjenester som nettbank, passord/pin-kodebaserte tjenester og andre personlige tjenester på disse maskinene til å logge ut og lukke sidene etter bruk. Biblioteket kan ikke garantere for at sikkerhetsnivået er bra nok for bruk av banktjenester i våre nettverk.

All bruk av personlige nett-tjenester skjer på eget ansvar. Biblioteket fraskriver seg med dette ethvert ansvar for eventuelt misbruk som følge av bruk av personlige nett-tjenester.

Regler for bruk av Internett

På Internett finnes informasjon som kan være varierende med hensyn til kvalitet og innhold. Tromsø bibliotek tar ikke ansvar for det som tilbys. Som med annet bibliotekmateriale er det foresatte som har ansvaret for å sette innholdsmessige og andre begrensninger for sine barn.

Biblioteket er et offentlig rom der mange forskjellige mennesker omgås. Vi ønsker ikke at maskinen brukes til å gå inn på innhold som kan virke støtende for andre mennesker. Vi oppfordrer derfor brukere til å vise fornuft og følge regler for normal opptreden i offentlig rom ved bruk av datamaskiner. Bruk av materiale som er ulovlig i henhold til norsk lovgivning aksepteres ikke, og vil bli politianmeldt.

Filer som lastes ned må slettes fra PCen etter at de er brukt eller kopiert over på egne lagringsmedier.

Tilgang til Wi-Fi

IMG_7496 copy.jpgBiblioteket tilbyr tilgang til trådløst nettverk i biblioteket.
Tilgang ordner de besøkende selv ved å koble opp til nettverket (SSID):  "LibraryGuest". 

Det kreves ingen brukernavn og passord for bruk av dette nettverket. 

OBS: Dette er et åpent nettverk med et lavt sikkerhetsnivå. Vi anbefaler derfor ikke å bruke nettverket til sensitiv informasjon, for eksempel nettbank, personnummer, med mer. Det kan være tryggere å bruke eget mobilnettverk.
 

Barneavdelingen

barneavdelingen i underetasjen er det to PC'er som er beregnet på unge under 16 år. Reservering skjer i skranken samme dag, og kan brukes i 1 time.

Lån nettbrett

Barn og unge kan låne nettbrettet Hublet hos oss. Disse får de låne i barneavdelingen og ungdomsavdelingen på hovedbiblioteket i Grønnegata.

hublet.jpg

Låneregler: 

 • Et nettbrett kan lånes i 2 timer om gangen.
 • Ved bruk av apper med lyd (film, musikk, lydbøker og mer) må du bruke hodetelefoner. Disse kan lånes i skranken.
 • Ikke ta med nettbrettet utenfor biblioteket. Det vil da bli låst og vil ikke virke før det blir levert tilbake.
 • Tap og skade må erstattes. Når du har lånt et nettbrett er det ditt ansvar å passe på at det blir levert tilbake.
   

Med et nettbrett fra oss kan du…

 • Surfe på nettet
 • Lese aviser med appen PressReader
 • Sjekke sosiale medier
 • Spille spill
 • Høre på lydbøker (husk hodetelefoner)
 • Se på film
 • Og mye annet spennende
   

Informasjon: 

 • Nettbrettet Hublet kan du låne med lånekort og PIN-kode. Har du ikke PIN-kode, ta kontakt med personalet.
 • All personlig informasjon, bilder osv. blir slettet ved tilbakelevering.
 • Du finner Hublet stasjonene i barneavdelingen og ungdomsavdelingen på hovedbiblioteket i Grønnegata. Bibliotekene i Kroken og Tromsdalen vil få sine etter hvert.
 • Du kan ikke laste ned egne apper, men er det noe du savner ta kontakt med oss så vurderer vi om vi legger nye til.