Fakta om bygget

Tromsø bibliotek og byarkiv
Tromsø bibliotek og byarkiv
Røde stoler på plan 2, med utsikt mot Grønnegata.
Utsikt mot Grønnegata.
Bøker for enhver smak.
Bøker for enhver smak.
plan-2-bibliotek-og-byarkiv-(1-of-1)
Bibliotekar sorterer bøker.

Dagens bibliotek og byarkiv

Arkitekt
Arkitektfirmaet HRTB AS arkitekter MNAL 

HRTB AS ble grunnlagt i 1960, og har gjennom årene utført en lang rekke store og komplekse prosjekteringsoppgaver. Hovedtyngden av oppdrag har vært utredninger, reguleringsplaner, bebyggelsesplaner, byggoppdrag og interiøroppdrag. De fleste prosjektene har vært innenfor følgende kategorier: Administrasjonsbygg, undervisningsbygg, helse- og omsorgsbygg, boligbygg og anlegg knyttet til samferdsel.

HRTB AS har gjennom årene vunnet en rekke åpne og lukkede arkitektkonkurranser.
Oslo bys arkitekturpris 2002 ble tildelt HRTB AS for Grünerløkka Studenthus, en kornsilo ombygget til studentboliger.
 

Bygningsmessige arbeider
Skanska AS
  Areal
Bibliotek: 3 710m²
Kostnader
Bibliotek: 121,8 mill
  Annet
Parketten i Fokuskvartalet er produsert av bjørk fra Troms

 

Historikk

Bygget er oppført under det opprinnelige taket av gamle Fokus Kino, som ble tegnet av arkitekt Gunnar Bøgeberg Haugen og oppført i 1969.

Den spesielle takkonstruksjonen tegnet han med utgangspunkt i den meksikanske arkitekten Felix Candelas (1910 -1997) konstruksjon, som ofte går under betegnelsen Candelaskall. Den er utformet som fire store buer som danner en hyperbolsk paraboloid form.

Taket har holdt meget høy kvalitet siden bygningen ble oppført, slik at da det ble  bestemt å bygge nytt, kunne det selvbærende taket bli stående igjen.

Utsmykning

Karl-Gustav Gjertsen fra Narvik vant konkurransen om utsmykking av biblioteket. Hans verk "Rangifer Tarandus Pegasus", som svever i luften over barneavdelingen, er utført i sveiset og grålakkert stål. I tillegg til hovedfiguren, består utsmykkinga av fire mindre figurer: Bok-finken, lesehesten, bok-ormen og bok-nafisken.

ulf-dreyer-fresko-w.jpgUlf Dreyer: Fresko av tromsømotiver (anno 1957/58), restaurert av kunstneren i 2005. Bildet var opprinnelig malt direkte på betongvegg i det gamle rådhuset. Før det gamle rådhuset ble revet, ble betongveggen saget ut, lagret og satt inn i Fokuskvartalet, plan 0 mellom kino og bibliotek.

Gunn Harbitz: Cora Sandels minnemerke - "Alberte", statue i tre. Minnesmerket sto tidligere på Stortorget, utenfor kulturhuset. Denne ble satt på lager fordi vann trakk inn i treverket. Figuren er nå restaurert og plassert i uteområdet mellom bibliotek og rådhus.

Tor-Arne Moen: har gitt 5 tresnittplater og 5 fargetrykk, "På gjengrodde stier", med Knut Hamsun som motiv, i gave til Tromsø kommune. Plater og trykk henger i undervisningsrommet på biblioteket.

Hans Ragnar Mathisen: Kunstneren har laget et portrett av Lars Berg i tresnitt. Dette henger i Lokalhistorisk senter på plan 0 på biblioteket.

Les også: