De tre er alle tildelt den årlige Homofryd-prisen, som deles ut for tredje gang av foreningen FRI Troms (Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold) og festivalen Arctic Pride.

Heitmann (Ap), Haavind (plan- og utviklingsleder) og Kielland (SV) får utmerkelsen for sin mangeårige innsats for å sette inkluderingen av alle «skeive» på dagsorden – og konkret for deres arbeid med å få på plass en ny kommunal handlingsplan på området. Den forrige handlingsplanen gikk ut i 2012.

- Dette er et dypfølt takk for jobben dere har gjort. For å få en slik pris må man gjøre noe ekstraordinært for å forbedre levevilkårene for skeive. Det har dere gjort gjennom flere år. Handlingsplanen er mer konkret og spennende enn andre steder i landet. Vi vil at denne skal være en mal for handlingsplanene til alle kommuner, sa Arctic Pride-festivalsjef Stein Fredriksen da han overrakte prisen på rådhuset tirsdag.

Kunnskapsheving
Sammen med et diplom fikk vinnerne strikkede, regnbuefargede ull-lester.

- Dette er stas! Min ambisjon i dette arbeidet er at Tromsø skal være en «skeiv» by, sier SVs Ingrid Marie Kielland.

Stein Fredriksen påpeker at handlingsplanen legger til rette for kunnskapsheving blant barn og unge – mer enn andre kommuner gjør.

- Det handler mye om holdningsskapende arbeid. Det er veldig viktig. Og så er denne planen litt spenstig, noe jeg synes passer Tromsø godt, sier Fredriksen.
Kielland og Heitmann var sentrale da forslaget om å lage en handlingsplan ble fremmet i kommunestyret i april 2016. De påpeker hvor viktig det er at frihet, åpenhet og inkludering gjennomsyrer alt kommunen gjør.

Handler mye om ord
- Helt fra barnehage og skole til eldreomsorg. Og så handler det også om hvilket språk og hvilke ord vi bruker når vi snakker om disse tingene. Vi skal ikke snakke om toleranse. Det er ikke så greit for de som skal «bli tolerert».

Tromsø kommune har vedtatt å bruke 700.000 kroner hvert år de neste fire årene til tiltak mot diskriminering av homofile og transkjønnede. Dette ligger inne i budsjettet for 2018 og i økonomiplanen for 2018-2021.

Her kan du lese høringsutgaven av handlingsplanen.

OBS! Høringsfristen er gått ut, og merknader er nå til behandling.

Handlingsplanen skal opp til endelig politisk behandling 31. januar 2018.