Her er vinnerne:
 

Tromsø kommunes hederspris 2018

Hedersprisen_800x546.jpg
 

Tromsø kommunes hederspris 2018 går til Øivind Sjøvoll for hans pionervirksomhet og satsing på en scene for unge og nyskapende musikere og kunstnere, et sted til glede og nysgjerrighet for et interessert publikum som har skapt store ringvirkninger i kulturlivet i Tromsø.

Kunst er risiko. Scenen og stedet vi snakker om – Cafe Circa – ble stengt tidligere i år, men som han selv sier i et intervju i avisa iTromsø: «Jeg sier ikke farvel, jeg sier på gjensyn. Gründer og musiker Øivind Sjøvoll sier at han vil komme tilbake til Tromsøs uteliv – men kan ikke si når eller hvordan.» Vi håper hedersprisen er et bidrag til dette.

Hederspriskomitéen har bestått av Marta Hofsøy, Tormod Ingebrigtsen og Benjamin Arvola Notkewich. Her er deres avgjørelse:

Hederprisen 2018 går til en innovatør, mentor og motivator innen kultur- og musikkbransjen i Tromsø. En gründer og musiker som har turt å satse utenom mainstream; som har gitt unge og ukjente artister, musikere og kunstnere en scene og en mulighet til å presentere musikk og kunst for et interessert publikum. Gjennom 15 år har han bygd opp et sted med musikk som spenner fra jazz, elektronika, samtidsmusikk til americana; og med rom for eksperimenter i møte med forskjellige kunstneriske uttrykk. Det er skapt et miljø der musikere, kunstnere og artister fra Tromsø og fra hele landet har møttes, skapt nettverk, inspirert hverandre og høstet erfaringer.

De 48 forslagsstillerne som står bak årets hedersprisvinner representerer en stor bredde av Tromsøs profesjonelle musikk- og kunstnerliv. De om omtaler prisvinneren som «raus, modig og inkluderende» og understreker at «til tross for den åpenbare risikoen har dette vært gjennomført med 100 % kunstnerisk integritet.»
 

Tromsø kommunes Likestillingspris 2018

Likestillingsprisen_800x594.jpg

Årets likestillingspris tildeles Cat Collective for sitt arbeide for å utvikle ferdigheter og skape rollemodeller og ett nettverk for unge kvinner i Tromsø som trenger et springbrett for å få fart på en karriere innen kunst og kultur. Med sitt arbeid i 2018 har Cat Collective på kort tid gjort et langt skritt framover og lyktes i dette arbeidet i en ellers så mannsdominert bransje. De har vist at kvinner kan og kvinner vil, og gjennom gode nettverk og god kompetansedeling får de det til!

Priskomité er Likestillingsutvalget som består av Benjamin Arvola Notkevitch - SV, Frid Langseth - Rødt, Jarle Heitmann - AP, Gunnar Pedersen og Frid Fossbakk - H, Katrine Aursand og Julia Ø. Johnsen - tillitalgte. Her er deres begrunnelse:

Årets likestillingspris går til en frivillig organisasjon som jobber for å fremme og synliggjøre kvinner innen kunst og kulturfeltet i Nord-Norge og i Tromsø. De startet i mars 2018, og på kort tid har de arrangert mange konserter, DJ workshops og arrangementer, foto- og kunstutstillinger og et lyd– og lyskurs for 28 kvinner, hvor kursholderne er etablerte kvinnelige lyd- og lysteknikere. Konsertene har vært på mange ulike scener med artister og musikere som bl.a. Pristine, Jadudah, Bats of Congress, Sassi Kraimspri, Deathcrush, Dark Times, Juliet North, Miss Nöyd, Silver Lining, MmmMaras og Opphav. De er nå i full gang med å legge programmet for 2019!
Prisvinneren arbeider målbevisst med å skape nettverk og bygge en plattform for kvinnelige kulturarbeidere hvor de kan bruke og utvikle sine ferdigheter innen lyd, lys, grafisk design, foto, video, illustrasjon, promotering, management og booking; bransjer som i dag er ganske så dominert av menn.  De sier og seg selv: «Vi ønsker å gi unge kvinner som er nyoppstartet en arena for å uttrykke og utvikle seg. Vi vil også være med på å inspirere unge jenter med skapertrang til å satse på en karriere i et kreativt felt og hjelpe dem på veien.» Metoden er at «all arbeidskraft bak arrangementene skal være av kvinner, dermed er arbeidet de gjør med workshops og kurs bærekraftig i den forstand at det skaper flere arbeidsstillinger i fremtiden, som flere aktører i Tromsø kan høste fruktene av.»
 

Tromsø kommunes idrettspris 2018
 

Idretssprisen_800x599.jpg
 

Tromsø kommunes idrettspris for 2018 tildeles Alexandra Divina. Alexandra er ung og har mange år foran seg innen denne sporten. Hun fremstår som et godt forbilde for andre unge idrettsutøvere, og som god ambassadør for Tromsø. Vi ønsker lykke til med videre karriere som kickboxer.

Idrettspriskomiteen består av Tonje Randisdatter Tunstad, Ap - leder, Sebastian Hansen Henriksen, H, Bente Ødegaard, Tromsø Idrettsråd. Her er deres begrunnelse:

Det fokuseres mye på at Tromsø har for få og for dårlige idrettsanlegg. Til tross for dette klarer Tromsøidretten å produsere idrettsutøvere som utmerker seg både på nasjonalt og på internasjonalt nivå. Både turn, fotball, ski og kampsport har utøvere som representerer Norge på landslag i ulike årsklasser. I tillegg ligger lag fra Tromsø helt i norgestoppen i ulike idretter.

Resultatmessig er det flere utøvere og lag som har levert toppresultater og plasseringer i løpet av året. Johan Andre Forfang herjer i hoppbakken, og ble sist vinter Tromsøs første olympiske medaljør med sølv individuelt og gull i laghopp. Kvaløysletta Skilags kvinnestafettlag som tok sølv i NM på ski, fikk mye oppmerksomhet i media.

Men så dukker det av og til opp, i skogen av det mangfold av ulike idretter som holder til i Tromsø, idrettsutøvere som leverer resultater i verdensklasse, og som ikke får den oppmerksomheten de fortjener.

Årets prisvinner er en av disse. Kampsportmiljøet i Tromsø er i stadig vekst. Judo, karate og Tae Kwon Do har hatt aktiviteter i byen i mange år. Da Tromsø Kampsportklubb startet med sitt tilbud med kickboxing for ungdom i 2013, dukket en beskjeden 13-åring opp på treninga, og som ønsket å bli bedre kjent med denne idretten. På trenings- og talentsamlinger gjorde hun seg tidlig bemerket, og hun vant kamper på løpende bånd, og i 2017 ble hun  norgesmester for junior, bare 17 år gammel. Dette resulterte i landslagsuttak, og hun representerte Norge under EM som gikk i Makedonia. Her fikk hun en femteplass.

I år har prisvinneren tatt flere medaljer nasjonalt i norgescup og NM og internasjonalt i worldcup og åpne stevner. Dette førte til at hun ble tatt ut på landslaget for å representere Norge under VM i kickboxing for junior, som ble avviklet i Italia. Etter fem forrykende kamper, kom hun til finalen og det endte med  sølvmedalje!

Hun er ikke bare opptatt av egne prestasjoner. Hun har gått inn i trenerteamet i kampsportklubben, og er et stort forbilde for de mange talentfulle utøverne som trener i klubben. Tromsø kommune er stolt over det arbeidet lag og foreninger gjør for barn og ungdom i kommunen. Utøvere som prisvinneren viser at det er mulig å nå helt til topps selv om en kommer fra en liten klubb med begrensede ressurser.
 

Tromsø kommunes Kulturvernpris 2018

Kulturvernprisen_800x615.jpg
 

Kulturvernprisen 2018 går til Margareth Eidem og Klara Hveding for deres mangeårige arbeid med å ivareta Låvhaugen bygdemuseum. Margareth og Klara har jobbet iherdig med å ta vare på bygget og skaffe finansiering til ivaretakelse av bygdemuseet. Tromsø kommune setter stor pris på den jobben dere har gjort gjennom mange år, og dere er verdige mottakere av Kulturvernprisen 2018. Gratulerer til dere begge.

Tromsø kommunes kulturvernpriskomitee har bestått av Elin Jørgensen, Gunnar Pedersen og Terje Håkstad, som har følgende begrunnelse:


Et kjennetegn ved kulturminnevernet er at det handler om å ta vare på verdier som ellers ville gått tapt. I år deles kulturvernprisen til to engasjerte mennesker som har jobbet med det samme formålet. Årets prisvinnere har i mange år jobbet med å ta vare på en bygning, mange kulturhistoriske gjenstander, og ikke minst samlet inn og formidlet historier knyttet til kystkulturen. Disse historiene har de videreformidlet både til innbyggere, barn og unge, turister og andre tilreisende.  Når man skal forvalte et kulturminne hører det også med andre oppgaver som dugnader, restaurering, og dokumentasjon av historien knyttet til denne bygningen og stedet.

Kulturvernprisvinnerene har gjort en uvurderlig innsats med å formidle kystkultur og kysthistorie, og med å ta vare på et viktig kulturminne i Tromsø. De var grunnleggere av Hillesøy og Sommarøy Velforening. Gjennom arbeidet med å ivareta Låvhaugen bygdemuseum viderefører de Tromsøs kulturarv på en positiv måte, både gjennom praktisk kulturminnevern med vekt på bygningsvern, byggeskikk, dokumentasjon og kunnskapsformidling.
Låvhaugen bygdemuseum, er en gammel fiskarbolig  fra 1890 tallet på Yttersia, og er svært godt bevart. Mange kystsamfunn har bygdemuseum, men i mange tilfeller er det væreieren sin historie som bli fortalt.  Selv om bygget er lite, rommer det mye historie, og er et godt eksempel på hvordan fiskarbonden levde i gamle dager.
 

Tromsø kommunes kulturpris 2018
 

Kulturprisen_800x602.jpg

Tromsø kommunes kulturpris 2018 går til Tromsø Arctic Pride, for spennende og kreativ bruk av kunst, kultur og kunnskap som har gitt årets viktigste bidrag til Tromsø som en raus, åpen og mangfoldig by.

Kulturpriskomitéen har bestått av Marta Hofsøy, Tormod Ingebrigtsen og Benjamin Arvola Notkewich. Her er deres avgjørelse:

Årets vinner av Tromsø kommunes kulturpris for 2018 har gjennom ukuelig pågangsmot gjennom flere år snudd en motvind til en medvind som har tatt Tromsø med storm! Fra tilsynelatende å gjelde en liten minoritet har vinneren vokst til å bli en stor festival som angår oss alle, og som samarbeider bredt med det meste av kulturlivet og med andre aktører i Tromsø innen idrett, kirken, organisasjoner og næringsliv.

I løpet av en drøy uke i november fikk vi oppleve teater, konserter, show, seminarer, historiekunnskap, debatter, gode samtaler, livserfaringer, kirkemesse, idrettsmarkeringer, minigolf, quiz, filmer, kunst, work shops og mye mer. Det kulminerte med den store paraden som samlet mange tusen mennesker i gatene der vi feiret kjærlighet, mangfold og likeverd i en herlig fargerik blanding.

Foto: Christer Pedersen, iTromsø