Ryddejobben i Tromsøysundet går mot slutten. Tirsdag 14. juni tok byen i mot den første cruisebåten i et rent Tromsøysund.

Da luksuscruiseren «MS Island Sky» la til kai i Tromsø, var det ikke bare båtens første besøk til byen. Den fikk også æren av å være det aller første cruiseskipet som bakket opp i et rent sund og la til ved byens nye kai. Miljøprosjektet Rent Tromsøysund er snart ferdig.

– Disse passasjerene er de første cruiseturistene som har kunnet bade fra dekk uten at miljøgiftene ville truet helsa deres. Temperaturen i havnebassenget har vi dog ikke gjort noe med, sier havnedirektør Halvar Pettersen i Tromsø Havn KF.

Kaptein Pål Mæland, som er fra Tromsø, fikk gave fra ordfører Arild Hausberg. I bakgrunnen er Haiklubben fra Norrøna barnehage som ga en rose til alle passasjerene. Foto: Ronald Johansen, iTromsø
Kaptein Pål Mæland, som er fra Tromsø, fikk gave fra ordfører Arild Hausberg. I bakgrunnen er Haiklubben fra Norrøna barnehage som ga en rose til alle passasjerene. Foto: Ronald Johansen, iTromsø

Ung velkomstkomite
Velkomstkomiteen for passasjerer og besetning på Island Sky var de samme 14 ungene som la ned grunnsteinene for den nye havnepromenaden da miljøprosjektet startet for halvannet år siden. De tidligere medlemmene av Haiklubben i Norrøna barnehage er nå førsteklassinger på skoler over hele byen. De fikk fri fra skolen for å overrekke blomster og miljøbudskap til passasjerene – og spise is om bord på cruiseskipet.

Fordi det var første gang «MS Island Sky» besøkte byen, ble det tradisjonen tro utvekslet gaver mellom skipets kaptein, Tromsø Havn og Tromsø kommune.

– Det er alltid morsomt å ta imot nye cruiseskip til byen. Denne gangen var jeg ekstra stolt over å kunne ønske velkommen til et renere havnemiljø enn vi har hatt på mange generasjoner, sier Pettersen.

Sperrer giften inne
Prøver fra Tromsøysundet viste at et lag på omtrent 70 centimeter av bunnen i havna var sterkt forurenset med farlige miljøgifter. For å skape et rent Tromsøysund har Tromsø Havn satt ned stålceller foran de gamle kaiene i sentrum. Disse cellene utgjør nå lukkede deponier for de forurensede sedimentene som er gravd opp fra bunnen av sundet. På denne måten er den forurensede massen transportert kortest mulig, men samtidig forhindret fra å skade dyr og miljø i framtiden. De lukkede stålcellene tjener også som fundament for den nye kaia, som «MS Island Sky» altså fikk æren av å åpne i dag.