Eplebiblioteket  Eplebiblioteket
Alle barn har rett til å oppleve leseglede! Men alle bøker passer ikke for alle barn. Derfor finnes Epleavdelinga. (Barne og ungdomsavdelinga på plan U ) Her finner du fag- og skjønnlitteratur og annet lesestimulerende materiell for barn med nedsatt funksjonsevne.

For deg som voksen finnes faglitteratur om ulike funksjonshemninger og metodehåndbøker som kan gi støtte og inspirasjon i arbeidet eller som foreldre. Spør oss gjerne!

Epleavdelinga er enkel å finne. Bare følg eplesporene. Alle bøkene og mediene som tilhører Epleavdelinga, er merket med smilende røde eplelogoer. Hyllene er merket med enkel tekst og symbolbilder (PCS bilder) som forklarer hva samlingen inneholder.

Blissbøker

Bliss er et bildespråk med symboler i stedet for ord og bokstaver. Bliss kan benyttes i stedet for talespråk. Mer informasjon om Bliss finner du på  nettstedene til Statped og ISAAC.

Bok + lydbok

Biblioteket har satt sammen ei vanlig trykt bok og en lydbok på CD til en pakke. Kombinasjonen bok og lydbok gir flere muligheter for barn som er svake lesere og trenger ekstra støtte.

DAISY-spiller

En DAISY-spiller (Digital Accessible Information System) er en CD-spiller som spiller lydbøker i DAISY-format. (mp3-format). DAISY-bøker og DAISY-spillere er i utgangspunktet et hjelpemiddel for blinde og personer med synshemming.
 
Men det har vist seg å være et svært nyttig hjelpemiddel for barn og unge med lese og skrivevansker.
 
En DAISY-CD kan romme opp til 50 timer lyd. Når du spiller av ei DAISY-bok, kan du navigere i boka på samme måte som i ei trykt bok; dvs lage bokmerker, hoppe mellom sider og kapitler, stille inn lesehastighet osv
 
Det finnes gratis nedlastbar programvare for PC på nettet, som gjør avspilling av DAISY-bøker mulig. Da kan du se og høre teksten samtidig.
 
Epleavdelinga har to DAISY-spillere; en til utlån og en til utprøving i biblioteket.
 

Mer informasjon om DAISY finner du på følgende nettsteder:

Eplekofferter

En lese- med alle sanser-koffert.
 
Eplekofferten er en liten koffert fylt med ulike medier og materiell. Vi har tatt utgangspunkt i noen av de kjente barnebokfigurene som finnes som dokker når vi lagde koffertene.
Alle koffertene har ei dokke og ei svartskriftbok. I de tilfeller der det finnes; memory-spill, puslespill, dataspill, lydbok, DVD-film osv. har vi lagt det i kofferten.
 
Hensikten med Eplekoffertene er å tilby de barna som trenger det, flere innganger til barneboka. Gjennom å høre og føle, se en film eller komme i kontakt med barnebokfiguren via et dataspill, gir vi flere muligheter til å introdusere litteratur og opplevelsen av den på en positiv måte.
 
Biblioteket har tre ulike kofferter: Molly, Albert Åberg og Ludde. Koffertene kan lånes i 4 uker. De er ikke mulig å fjernlåne. Biblioteket har følgende eplekofferter.
 

Flanellograf-fortellinger

Figurene i kjente eventyr og fortrellinger er laget som flanellografbilder. Bildene har en ru bakside som gjør at de kan festes på en filt- eller flanelloverflate. Flanellograf-fortellinger gir mulighet til fokusere på fortellingen på en annen måte enn i boka. Fortellingen blir mer konkret og barna får mulighet til å være medskapende.
 
Biblioteket har følgende flanellograf-fortellinger.

God bok

I denne kategorien har vi samlet bøker med tydelige bilder og enkel tekst. Bildebøkene har tydelige bilder og enkelt språk og kan være en fin støtte for å lære seg ord og begrep. Det finnes også enkle faktabøker og bøker som passer for litt eldre barn.

Punktskriftbøker

Epleavdelinga har et lite depot av barnebøker på punktskrift fra Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek (nlb) som kan lånes. Hensikten er i første omgang å vise hvordan en punktskriftbok fungerer.

Lyd og blindeskriftbiblioteket har et stort utvalg av punkskriftbøker for utlån.
 
Les mer om punktskriftbøker på Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek

Taktile bøker

Taktile bøker blir også kalt "følebøker" er beregnet på blinde eller svaksynte barn. Bøkene har bilder som kan være laget av stoff, skinn, plast eller andre materialer.

Illustrasjonene er taktile. De har som regel tekst i punktskrift og samme tekst i trykte bokstaver og er derfor et nyttig tiltak for å øve inn punktskrift.

Biblioteket har flere taktile bøker som helt sikkert passer ditt barn.

Tegnspråk

Eventyr og fortellinger på tegnspråk/med tegnspråkillustrasjoner finnes som bok, videobok og interaktiv bok (CD-ROM). Vi har også medier som omhandler tegnsang.

Biblioteket har flere medier med tegnspråk.

Mer informasjon om tegnspråk finner du på nettstedene til Skolenettet og Norges døveforbund.

Videobøker

Videobøker er et filmopptak (VHS/DVD) av en eller flere personer som leser bøker på tegnspråk De er ofte en blanding av gjenfortelling fra originalteksten og dramatisering.

Videobøkene inneholder eventyr, bildebøker, barnebøker og barneteater. De er spesielt beregnet på døve og hørselshemmede barn, men kan være anvendelig for andre som benytter tegnspråk for å kommunisere.
Les mer om biblioteket sine videobøker.
 
Annet
Mer informasjon om videobøker på Døves Media.