Det har reist seg så fort at det nesten var så ordfører Kristin Røymo måtte klype seg selv i armen, da hun sammen med administrasjonssjef Britt Elin Steinveg torsdag åpnet Helsehuset Tromsø offisielt.
 
- Dette er en stor dag. At vi står her på åpningen bare 19 måneder etter at bestillingen gikk, er bare helt utrolig. Ikke bare åpner vi nå bygget, men de første pasientene er jo tatt imot for lenge siden! sa Røymo.

For mennesker i livsfare
Rundt halve bygget er i drift fordelt på fem av seks avdelinger. Den siste avdelingen, rus og psykiatri, kommer i gang på nyåret. Helsehuset er et etterlengtet tilbud for Tromsø kommune og for pasientene.

- Dette er et hus hvor blant annet mennesker i livsfare skal søke ly, enten de er i livets siste fase, eller de er fanget i livsfarlig rus. Vi skal også ta imot de som er i akutt livsfare. Vi skal hjelpe dem å bli sterkere, og gi dem muligheten til å leve kjempegode liv. Dette trumfer alle våre hverdagslige bekymringer om penger, sa Røymo før hun overleverte bygget til enhetsleder Steinar Pedersen.

Kostet 310 millioner
Administrasjonssjef Britt Elin Steinveg takket i sin tale politikerne, som gjorde vedtaket om å bygge det 6500 kvadratmeter store bygget til 310 millioner.

- Dette er et topp moderne og fremtidsrettet bygg, som skal bidra til bedre samhandling internt og med spesialisthelsetjenesten. Med dette bygget på plass, har vi de beste forutsetninger for å kunne tilby et helhetlig pasientforløp. Jeg vil takke alle som har stått på for å få dette til. Dere har gjort en formidabel jobb! sa Steinveg. 
 
Pasientene vil ikke hjem
Bygget har totalt 69 sengeplasser. Du kan lese mer om Helsehuset her.
 
- Helsehuset skal være et fabelaktig sted for pasienter, pårørende og ansatte. Vi har filosofien ”borte bra, men hjemme best”, men så langt gjør de ansatte en så god jobb at pasientene ikke vil reise hjem igjen, sa Pedersen i sin tale.

Også UNN og UiT Norges arktiske universitet, som Helsehuset skal samarbeide tett med, var representert ved åpningen.