Det var ordfører Kristin Røymo som sto for den uformelle åpningen, i form av diktet «Farao på ferie» av Andre Bjerke – og et trykk på knappen som åpner døren inn til det rullende biblioteket.

Hun er svært glad for at den gamle, utslitte bokbussen nå er skiftet ut med et topp moderne kjøretøy. Til glede for barn og unge i Tromsøs mange utkanter.

Bokbuss-elsker
- Jeg er selv vokst opp på et sted med bokbuss. Vi hadde ikke isbil og ikke kebabvogn, men bokbussen var vårt vindu ut mot verden. Jeg leste mange, nesten alle bøkene i bokbussen vår, sier Røymo.
Bussen kjører ut til skoler og barnehager i distriktet.

- Tromsø er en stor kommune på 2500 kvadratkilometer. Bokbussen er et viktig tilbud, sier Røymo.

Kristin Røymo og Paul Henrik Kielland i den nye bokbussen. Foto: Mark Ledingham

Fornøyd biblioteksjef
Bussen har kostet 2,1 millioner, og vil rulle i gang på ruten sin allerede førstkommende mandag, opplyser biblioteksjef Paul Henrik Kielland. Han er stolt over å ha bussen på plass, tross at ventetiden har vært ett og et halvt år. Det mangler fortsatt illustrasjoner på utsiden av bussen, men de ventes å være på plass om ikke alt for lang tid.

- Vi er veldig fornøyde. Jeg vil takke politisk ledelse for å ha prioritert dette tilbudet. Med bokbussen når vi barn og unge vi ellers har problemer med å nå, sier Kielland.

Bokbusser er en utdøende rase. På det meste var det 51 bokbusser i landet. Tromsøs bokbuss er én av i alt 18 gjenværende bokbusser i landet. I tillegg finnes det en bokbåt på vestlandet.

PS! Den forrige bussen , som var i virke i 20 år i Tromsø, skal nå tjene som kekab-vogn på Sørlandet.

Bokbussens egne nettsider finner du her.