Rubrikkannonse i sorthvitt. Kinoannonse for Verdensteateret med opplysning om forestilling, billettpris og tid for visning. I dette tilfellet "Skjæbnens søn" eller "Madam de Thebes spaadom" som var åpningsvisning for VerdensteateretNorsksvensk stumfilm ble publikumssuksess
Den første stumfilmvisningen var som nevnt ”Skjebnens søn” eller ”Madam Thebes spaadom”, og siden gikk det slag i slag. Den norsksvenske stumfilmen ”Laila” satte en publikumsrekord som holdt stand langt inn i lydfilmens dager. Etter at ”Prinsegemalen” innledet lydfilmvisningene har det vært mange publikumssuksesser.

Frie visninger i 1945
Få filmer har vel vakt større begeistring hos kinopublikum enn de to som ble vist etter at andre verdenskrig var over. Filmdistribusjonen fra Oslo var ikke startet opp igjen, men en engelsk kaptein forbarmet seg over Tromsøs kinopublikum og utrustet kinobestyrer A.S. Hansen med filmene ”It’s a date” og ”One of our air-craft is missing”. Hansen dannet umiddelbart distribusjonsselskap, og satte opp filmene på Verdensteatret før han sendte dem ut på turne i Nord-Norge.

Digitale visningsprotokoller
Det ble naturligvis vist mange flere filmer enn som så. Vi har digitalisert protokollene over filmvisningene i Verdensteatret, slik at alle som er interessert i filmhistorie kan få et innblikk i hva som ble vist i kinoens barndom i Tromsø.


  

Nettressurser:

  • Nåtids filmvisninger på Verdensteatret cinematek Lenge trodde man Skjæbnens søn eller Madame de Thebes spaadom var gått tapt. Filmen ble gjenfunnet, og Aftenposten omtaler funnet i artikkelen "Ikke tapt likevel". TIFF benyttet anledningen til å sette opp filmen i Verdensteateret.

 

Lesetips fra lokalhistorisk samling:

  • Christensen, Pål og Pedersen, Gunnar: "Kulturbyen Tromsø" Tromsø gjennom 10000 år, bind 3
  • Fremmerlid, Astri: "Verdensteatret - i folkeopplysningens tjeneste" Tromsøboka, den tredje
  • Kinostyrets jubileumsskrift: Tromsø kommunale kinematograf gjennom 35 år
  • Ytreberg, Nils A. Tromsø bys historie II

Lokalhistorisk samlings bøker er ikke til hjemlån og må leses i lesesalen. Noen av verkene finnes imidlertid til utlån i bibliotekets avdeling for kultur og fakta.