– Jeg synes e-bøker er veldig lettvint å ha med seg på ferie. Til og med på telefonen, synes jeg det er fint å lese dem, sier biblioteksjef Pål Henrik Kielland ved bibliotek og byarkiv.

Selv om vi nå lever i en digital tidsalder, forteller Kielland at folk fortsatt er mest interessert i den gode, gamle papirboka. Likevel er det slik at rundt 2 prosent av det totale utlånet er e-bøker. Tilbudet om å låne gratis e-bøker, fungerer derfor som et flott supplement til lesere som foretrekker lesing på nettbrett og mobil. Den virtuelle bokhylla inneholder stadig flere bøker, og foreløpig kan du velge mellom 2700 boktitler.

Fordeler

Det finnes en rekke fordeler ved å lese bøker elektronisk. I appen BookBites, kan du søke etter forfattere du liker og også ulike sjangre. Funksjonen gjør det også mulig for deg å bytte bok underveis, om du angrer deg på valget av bok. Har du dårlig syn, er det også en fordel at du kan forstørre tekststørrelsen etter synet ditt.
I et tidligere intervju, gjort i 2016, uttalte den kjente norske forfatteren, Knut Faldbakken, til undertegnede:

Du må aldri kaste bort tiden din på ei dårlig bok. Kjeder du deg, så leser du noe annet, sa Falbakken som i 2016 utga boken «Gjensynet». Det var forfatterens 42. utgivelse.

 

Nedenfor får du Pål Henrik Kiellands beste boktips som du finner i BookBites:

Boktips 1

Edvard Hoem: Liv andre har levd. 
– Hoems slektshistorie er veldig lettlest. Liv andre har levd er den siste boka, så langt. Har du ikke lest de andre, start med de tre første bøkene fra begynnelsen.  

Boktips 2

Roy Jakobsen: De usynlige.
– Dette er forfatteren sin mors slektshistorie. Begynner du her, har du mange gode lesetimer å se fram til i sommer. 

Boktips 3

Arto Paasilinna: Hett blod, nerver av stål. 
– Om du ikke har lest noe av finske Paasilinna, har du mye å glede deg til. Lettlest finsk situasjonshumor. Alle bøkene hans kan leses uavhengig av hverandre. Kollektivt selvmord kan også anbefales som første bok.

Boktips 4

Asbjørn Jaklin: Hvite løgner. 
– Vår egen journalist fra Nordlys veksler mellom faktabøker og krim. Den siste er ei drivende god bok, som handler om russisk spionasje i Nord-Norge. Denne må jo bare leses før neste kommunevalg. 

Boktips 5

Ellen Jervell: Fjellfolk.
– Boka handler om to generasjoner uønskede barn. Jeg har ikke lest den ferdig selv, men den virker lovende.

 

Hva må du gjøre for å skaffe deg BookBites?

Appen BookBites er kun tilgjengelig via mobil eller nettbrett for IOS og Android. Last ned appen fra Apple Store og Google Play. Når du åpner appen første gang vil du bli bedt om å registrere deg som bruker. Lånere må ha et nasjonalt lånekort som har et hjemmebibliotek i Troms fylke for å låne e-bøker fra BookBites.

IOS vs Android

IOS-versjonen av Bookbites er foreløpig mer stabil og har flere funksjoner enn sin motpart Android. Dette er noe som blir utbedret med stadig nye oppdateringer slik at begge fungerer like bra.

 
E-lån Troms

Har du lånt e-bøker i det gamle E-lån Troms? Lån som allerede er foretatt i E-lån Troms og som ikke er forfalt, er fortsatt tilgjengelig hvis du har lastet ned disse til Bluefire Reader eller et annet leseprogram. Alle reserveringer i E-lån Troms er slettet, derfor må reserveringer gjøres på nytt i BookBites.