– Se så fine kyllingene er, utbryter videregående elev Elisabeth Evenstad (17) idet hun henvender seg til beboerne Gerd Weenås (87) og Odd Henriksen (68). 

Dansende i sommerhagen, som også preges av nydelige stemorsblomster dyrket av beboerne selv, er ei høne med tre små adopterte kyllinger.
– Jeg synes det er veldig koselig at vi har dyr her. Den hvite kyllingen synes jeg er artig, den skiller seg ut den. Se på de fine fjærene, påpeker Henriksen.  
– Den store høna er jo bare så flott, men etter så mye mat som vi har gitt dem nå, så tror jeg de begynner å bli mette, sier Weenås.

Høns i bakgården1_red.jpg

Erindringer fra fortiden
Gerd Weenås husker godt tiden da hun og mannen hennes eide bolig med hage på Nord-Tromsøya. Hun tenker tilbake og forteller ivrig om hagen med fugleliv og struttende hav av blomster.
– I vår hage bugnet det av blomster, fordi både jeg og mannen min elsket planter og livet i hagen. Det er virkelig noe av det jeg savner mest, etter at jeg måtte flytte. Den følelsen av å være ute i egen hage og stelle blomster med han, forteller hun.

Nå er hun bosatt i én av de 64 leilighetene på Heracleum bo- og servicesenter. Til tross for savnet etter livet slik det var før, er 87-åringen svært fornøyd med omsorgen hun får ved Heracleum.
– Det er virkelig fint å bo her. Jeg trives veldig bra, men savner å bo i et eget hus. Likevel er det så flott at jeg har så mange unge mennesker rundt meg her, forteller hun.

Hagen Heracleum_red.jpg

Ved Heracleum, er det i alt fem ungdommer som er ansatt gjennom «Aksjon ungdom» – et prosjekt der unge får sitt første møte med helse- og omsorgssektoren som aktivitetsverter. I tillegg arbeider flere ungdommer opp til 20 år ved dagsentrene sommerstid.
– Nå har jeg selv blitt så gammel, så jeg føler at jeg trenger å ha kontakt med yngre mennesker. De er både snille og hjelpsomme, tilføyer Weenås.

Nye opplevelser
For Jonatan Bjerke (19) er denne sommerjobben hans aller første møte med arbeidslivet. For ett par dager siden, satte han i gang en aktivitet til stor glede for Henriksen (68).
– Jonatan ordnet et show på tv-en. Det var virkelig en morsom opplevelse, sier Henriksen og ler.
Bjerke forteller at han satte på musikkvideoer som de eldre kunne se på tv-skjermen, men at aktiviteten måtte endres noe da Henriksen ønsket litt mer «action».
– Da tok vi frem trimsykkelen, slik at han kunne bevege seg litt i samtidig, forklarer 19-åringen.  

Ungdommenes evne til å snakke om noe annet enn det de selv gjør, er viktig for både Odd Henriksen og Gerd Weenås.
– De snakker alltid om noe helt annet enn det vi gjør, sier Henriksen.
– Jeg synes det er viktig at de ansatte liker jobben sin. Her er de flinke til å ta seg tid til å snakke med oss og det er vel kanskje noe av det viktigste. Det at vi sosialiseres påvirker også i stor grad humøret vårt, forteller Weenås.

For den unge Bjerke, har møte med de eldre og omsorgsyrket gitt ham et nytt perspektiv på hvordan han selv har det.
– Det virker som en veldig givende form for arbeid. Når jeg ser mange eldre sine utfordringer i hverdagen, blir jeg mer takknemlig for at jeg er frisk enn det jeg var tidligere, forteller han.

Et blivende sted  
Elisabeth Evenstad (17) koordinerer jobben ved Heracleum med annet arbeid i hjemmetjenesten. I løpet av de neste to årene skal hun ha fullført fagbrevet som helsefagarbeider. 17-åringen trives så godt i omsorgsyrket, at hun allerede har bestemt seg for å studere til å bli sykepleier.
– Det er veldig artig å arbeide med eldre. Jeg synes det er en veldig fin jobb, fordi det settes så stor pris på det vi gjør. Til oss kan de snakke om det som opptar dem, der og da – om hvordan samfunnet og livet deres var tidligere, forklarer Evenstad.

Tilbake i hagen, forteller Gerd Weenås (87), at hun skulle ønske hun kunne sitte ute i hagen og bare observere dyrebesøket hele dagen.