- Vi blir ikke ferdig med trappa i år, fordi bakken fryser mer og mer for hver dag som går. Det gjør det vanskeligere å grave, og dermed må de siste meterne på toppen vente til våren, forteller Nima Nuru Sherpa.
Sammen med Dipak Magar, Ashok Magar og Pasang Nuru Magar har han jobbet med trappa både sent og tidlig de siste månedene.
- Vi har elsket hvert minutt vi har jobbet med trappa. Naturen rundt oss har gitt oss masse energi – det samme har alle de hyggelige folkene vi møter her hver dag, sier Nima Nuru Sherpa.

Imponert over naturen
Også kollegaen Dipak Magar skryter mye av både Tromsø og tromsøværingene.
- Vi har blitt utrolig godt tatt imot, og jeg har trivdes veldig godt her. Jeg har aldri vært i Norge før, og da vi ankom i sommer ble jeg enormt overrasket over naturen her. Midnattssolen er jo helt vill! Dere som bor her er veldig privilegert, som har det lyst hele døgnet på sommeren. I tillegg har vi fått sett nordlyset denne siste uka. Det har vært magisk, sier han.

Gode tilbakemeldinger
Svært mange tromsøfolk har vært i ekstase over trappe-prosjektet, og kommentarfeltene på sosiale medier har til tider nesten rent over av positive tilbakemeldinger. Det har firkløveren fra Nepal fått med seg.
- Vi blir utrolig glade over at folk setter pris på jobben vi gjør, og deler det med oss. Vi er veldig takknemlige for at vi har fått muligheten til å jobbe her, og vise fram hva vi kan, sier Nima Sherpa.

922 trappetrinn
Totalt er det bygget 922 trappetrinn opp til Fjellheisen – 315 i fjor og 607 i år. Alle trinnene er kløyvd, tilpasset og gravd ned for hånd.
- Dette er det vi kan, og måten vi gjør det på. Det er artig å kunne utveksle erfaringer på tvers av landegrensene, for det som er helt vanlig for oss er noe helt nytt for dere. Samtidig får vi mulighet til å jobbe på en trygg og god måte, med gode arbeidsbetingelser. Vi er veldig takknemlige for muligheten, sier Nima Sherpa.
Margrete Maske Rabås, Tromsø kommunes prosjektleder for trappa, kan nesten ikke få rost sherpaene nok.
- Jeg er så utrolig imponert, og jeg har så mye respekt for arbeidet de gjør. De samarbeider på en helt unik måte, både med hverandre og med oss i kommunen. Når jeg ser på hvordan de jobber tenker jeg ofte på de gamle byggetradisjonene som vi har mistet her i Norge, og jeg er veldig takknemlig for den jobben de gjør for oss, sier Rabås.

Bruk trappa – og pass på jorda rundt trinnene
Trappa er nå åpen for alle som ønsker å teste den ut. De siste meterne på toppen blir bygget til neste år, sammen med bålplasser som passer perfekt til en kaffepause underveis. Vi oppfordrer alle som ønsker å gå i trappa til å ikke tråkke på jorda som ligger rundt steinene. Dette fordi jorda må få ligge i fred for at gress og planter skal kunne vokse.