Lån overalt, levér overalt!
Norgeslån er en tjeneste som gjør det mulig å bestille fra et hvilket som helst bibliotek, få det levert til ønsket bibliotek og eventuelt levere tilbake på et tredje! Det er foreløpig bare bibliotek som bruker biblioteksystemet BIBLIOFIL® som kan tilby Norgeslån fullt ut.

Tjenesten er tilgjengelig gjennom det enkelte biblioteks websøk. Det forutsetter at du har et nasjonalt lånekort (se under). Man trenger i utgangspunktet ikke å være tilknyttet eier- eller hentebiblioteket, tilknytningen vil skje automatisk.

Norgeslån er aktuelt når du finner en bok du vil låne i et annet bibliotek. Når du er logget inn vil du kunne velge hvilket bibliotek boken skal hentes på fra en liste over norske bibliotek. Listen starter med biblioteket lånerkortet er knyttet til allerede, deretter vises bibliotek gruppert i regioner/fylker.

Velg hentebibliotek. Systemet vil foreslå hentealternativer utifra hvor det er valgt å hente boken:

  • Hvis den er ledig på hentebiblioteket så sendes bestillingen dit.
  • Hvis den ikke er tilgjengelig på hentebiblioteket, vil regionen biblioteket tilhører bli gjennomsøkt etter ledige eksemplarer.
  • Hvis det ikke er ledig i regionen, sjekkes det i større regioner med samarbeidende transportordninger.
  • Hvis boken er bestilt utenfor egen og samarbeidende regioner, og ikke finnes i bibliotek i regionene, vil det opprinnelige bibliotekets eksemplar bli presentert som alternativ.
Du får beskjed fra hentebiblioteket når boken er klar for avhenting! Tilgjengelighet på materiale kan variere en del fra bibliotek til bibliotek. 
 
Lånekortet
Lånekortet

Nasjonalt lånekort

Vi lager i utgangspunktet nasjonale lånekort til alle.
For å få et nasjonalt lånekort må du ha en legitimasjon med personnummer. Nasjonale lånekort kan brukes på de fleste bibliotek i hele landet. For barn eller andre som ikke har legitimasjon med personnummer kan vi lage lokale lånekort som kan brukes på alle våre avdelinger i Tromsø. Lokale lånekort kan senere gjøres om til nasjonale dersom man ønsker det.