Tilfelle av smittsom lungetuberkulose i Tromsø

Den smittede er isolert og får behandling ved UNN, og er i bedring. Kommunen iverksetter nå smittesporing.

Bilde av lege som undersøker et røntgenbilde av lunger.

Den smittede er isolert og får behandling ved UNN, og er i bedring. Kommunen iverksetter nå smittesporing.

Siste oppdatering 25. okt 2021, kl. 13:57

Publisert 30. jun 2021

En elev på en videregående skole i Tromsø har fått påvist smittsom lungetuberkulose. Rundt 90 personer på skolen er å regne som nærkontakter til den smittede. Dette er primært medelever og lærere. Det er gått ut melding til alle berørte via skolens kommunikasjonsverktøy Transponder. 

– Alle som er definert som nærkontakter er innkalt til et felles informasjonsmøte onsdag. De neste dagene vil alle disse også bli ringt opp for å få informasjon, sier Trond Brattland, smittevernoverlege i Tromsø kommune. 

Tuberkulose smitter gjennom at man hoster eller puster ut små dråper som inneholder tuberkulosebakterier.  

– Det skal ganske tett kontakt til for at noen blir smittet. Derfor vil smitten som regel bare skje innad i familien. Men siden skoleelever tilbringer mye tid sammen, kan smitte ha forekommet. Dette ønsker vi nå å få undersøkt, sier Trond Brattland. 

Sjelden sykdom  

Tuberkulose er en sjelden sykdom i Norge. Hvert år er det i underkant av 300 tilfeller totalt. Tuberkulose er lite smittsomt sammenliknet med mange andre sykdommer, og smitte forutsetter vanligvis tett samvær over tid. Av de som er smittet er det mellom 5 og 10 prosent som utvikler tuberkulosesykdom.  

Les mer på FHIs nettsider: Fakta om tuberkulose 

Testes etter 8-10 uker 

Nærkontakter vil få tatt en blodprøve for å avdekke om man har blitt smittet. Denne blodprøven må ikke tas for tidlig. Derfor venter man 8-10 uker etter siste gang man var i kontakt med den som var smittet før blodprøven skal tas. 

– Hvis noen tester positivt, vil de bli tilbudt forebyggende behandling mot tuberkulose, sier smittevernoverlege Trond Brattland.  

Det finnes flere behandlingsformer, men den vanligste er tabletter som tas én gang i uka i tre måneder. Denne behandlingen vil minimere risiko for å utvikle sykdom senere i livet.