Selve sherpatrappa starter på Lilleaksla 150 moh. Før selve trappa starter, er det vanlig sti (Akslastien) fra øverst i Fløyvegen i Tromsdalen i cirka 100-200 meter (se veibeskrivelser lengre ned i artikkelen).

Sherpatrappa tar deg opp gjennom tett bjørkeskog, forbi tregrensa til høyfjellet. I løpet av sommeren/høsten 2018 vil de siste trappetrinnene bli lagt helt opp til fjellplatået ved Fjellheisen på 410 moh. Trappa har over 1000 trinn, og er en av de lengste slike trapper i Norge. Trappa kalles "sherpatrappa" fordi det er sherpaer fra Nepal - spesialister på å bygge trapper og stier i fjellområder - som har bygget den.

I denne Facebook-videoen vår kan du se hvordan sherpaene jobber.

Tusenvis av besøkende
Allerede før den er ferdig har den rukket å bli en svært populær attraksjon i Tromsøs rikholdige friluftsliv. På en knapp uke, etter at arbeidet høsten 2017 ble avsluttet og sperringene åpnet, passerte over 11.000 mennesker tellestasjonen.

Trappa består av store og mindre steinblokker, som er flydd inn med helikopter. Steinblokkene ligger stødig og trygt plassert i fjellsiden. Det kan være lurt å være litt forsiktig når det regner. Enkelte steder kan det bli litt glatt. Og det er lurt å være på vakt – det er fort gjort å snuble i trappa, som noen steder er relativt bratt.

Hold deg i trappa!
Skal du gå opp eller ned sherpatrappa, så bruk trinnene og ikke sideterrenget. Jo mindre tråkk langs kantene, jo større er sjansen for at plantene klarer å etablere seg her. På den måten binder de jord og forebygger erosjon. Dermed vil trappetrinnene ligge støtt i mange år. Dessuten blir det mye penere når vegetasjonen får omslutte trappa.

Bålplasser kommer
Ved starten av trappa kan du fylle vannflaska i en liten bekk, og på turen oppover kan du ta en pust i bakken på en av de mange spesialbygde benkene og nyte utsikten. Den blir enda bedre på toppen! I løpet av høsten 2018 kommer det også bålplasser oppover fjellsida.

Sherpatrappa ble påbegynt sommeren 2016 og skal være helt ferdig i midten av september 2018.
 
Slik kommer du deg til sherpatrappa
For tilreisende, andre som er nye i Tromsø eller bare ikke er lokalkjent i Tromsdalen, kan sherpatrappa være litt vrien å finne ved første øyekast. Se informasjon under om hvordan du finner denne flotte turveien.

Sherpatrappa veibeskrivelser
Bil
Hvis du bruker bil, kan du parkere gratis på kommunens utfartsparkering på Elvestrand (gravlunden), «forbi» campingplassen og TUIL arena i Tromsdalen. Herfra går du ca. 1,6 km. via turveier og gjennom boligområder til starten på Akslastien i Fløyvegen. Traseen er bare delvis merket, så det er lurt å ta med seg dette kartet.

Buss
Med buss har du flere muligheter. Du kan ta nummer 20, 24 eller 28 til bruhodet ved Ishavskatedralen og herfra følge de grønne turstiskiltene merket «Fløya via Aksla». Du kan ta buss 27 til for eksempel Eurospar eller Fjellheisen, eller buss 26 til Fløyvegen. Fra busstoppene i Fløyvegen og ved Fjellheisen tar det deg knappe 5 minutter å gå til starten av Akslastien. Se kart.

Sykkel
Med sykkel tar det deg 10-12 minutter fra sentrum til starten på Akslastien øverst i Fløyvegen. Du kan følge de grønne turstiskiltene merket «Fløya via Aksla» langs veien.

Til fots
Beveg deg til toppen av Fløyvegen i Tromsdalen. Du kan følge de grønne turstiskiltene merket «Fløya via Aksla» om du kommer fra Ishavskatedralen, eller se de rødt-stiplete veiene på kartet over.

God tur!