Middagen er over og oppvasken står for tur. Men hva skal du gjøre med fettet i stekepanna eller en langpanne med ribbefett?

IKKE skyll det i vasken eller kast det i do. Det kan både koste deg dyrt og skaffe deg svært uvelkomment julebesøk. Fettet stivner når det kjøles ned i rørene, uansett hvor mye Zalo og varmvann du pøser på med, og blir til mat for rotter.

Rotter har sterk luktesans, og vet og orientere seg i matveien. Dermed kan de komme opp i rørene dine - og utveien de finner er som regel toalettet ditt...

Her kan du lese mer om hva du kan kaste i do.

Så hva skal du gjøre?

- Når man har stekt ribbe eller kokt pinnekjøtt, så la formen kjøle seg ned. Dagen derpå tar du steikespaden og måker fettet oppi en matavfallspose. Aldri la det fettet skli nedover rørene, sier Geir Helø, vann og avløpssjef i Tromsø kommune.

Han legger til at dette også gjelder annen olje – som for eksempel oliven- og rapsolje.

- Ribbefett og pinnekjøttfett er matavfall, og skal ikke i vasken. Flytende fett er kun flytende når det er varmt, men når du skyller det ned i kloakken, stivner det. Dermed er det stor risiko for at det tetter igjen rørene og skaper vilkår for rotter. Det kan bli fryktelig kostbart og ubehagelig.

Han understreker at folk har blitt flinkere til å unngå å helle fett ned i rørene, selv om det fortsatt slurves.

- Jula er bokstavelig talt en fest for skadedyr; en direkte følge av at det vi heller i sluken er høykonsentrert næring for rotter. Fett for rotter er som sjokolade for ungene. De lukter det på lang avstand!  

Toalett og søppel  
Helø poengterer også at toalettet heller ikke skal brukes til matavfall eller lignende. 

- Det er kun bæsj, tiss og dopapir som skal i toalettet. Alt annet skal i søpla. Ferdig med det, sier han.

Enkelte slurver også med avfallsposene

- Å sette ut søpla på bakken er det samme som å be skadedyr om å komme - rotter, kråka og sjura. Det er ikke spesielt lurt. 

Helårsproblem
Helø understreker at tette rør har blitt et helårsproblem, men at jula er høytiden for denne problematikken. 

- Vi ser det i pumpestasjonene og renseanleggene at det blir mer. 

Han minner også om at matkverner er forbudt i Tromsø. 

- Dersom man kverner matrester og skyller det ned i rørene betyr det også masse næring til rottene, i tillegg til næring til oppblomstring i sundet, sier Helø. 

Her finner du flere tips til hvordan du håndterer fettavfall.