Brosjyre med kortfattet informasjon: Trygg og sikker i eget hjem.
Kontaktinformasjon
Programkoordinator for velferdsteknologi, Ingebjørg Riise
Telefon: 995 20 016
E-post: velferdsteknologi@tromso.kommune.no
Tromsø var i perioden 2014 - 2016 en del av nasjonalt program for utvikling og implementering av velferdsteknologi i helse og omsorgstjenestene.
Her kan du lese sluttrapporten for Tromsø kommunes deltakelse i det nasjonale programmet. Kommunens tjenestetilbud innen velferddsteknologi er nå over i drift, og vil bli bli gradvis utvidet etterhvert som vi får mer erfaring.
Digitalt tilsyn (trygghetssensorer)
Tryggere hverdag bidrar til at våre innbyggere kan bo lengre hjemme og oppleve trygghet, mestring og økt frihet, samtidig som kommunen blir i stand til å jobbe smartere og mer effektivt
Tryggere hverdag for hjemmeboende omfatter både trygghetsalarm, fall, bevegelse og diverse andre sensorer som varsler via trygghetsalarmen. I tillegg tilbys lokaliseringsteknologi (GPS) og i enkelte tilfeller kameratilsyn. Varslingene går direkte til hjemmetjenesten, eller til en nabo eller pårørende hvis det er ønskelig. Personell fra hjemmetjenesten reiser ut og hjelper bruker når det er behov for det.
Kommunen skal fra 2019 etablere et responssenter som vil ivareta mottak og videreformidling av varsler. Ta kontakt med Tildelingskontoret for å søke om tjenesten.
Utendørs trygghetsalarm og lokaliseringsteknologi
Det er viktig for de fleste å kunne bevege seg fritt og være aktiv, også når man får kognitiv svikt og problemer med å orientere seg,. Med en lokaliseringsenhet (GPS) kan en person fortsatt være aktiv og pårørende være trygge.
Tromsø kommune kan tilby 3-4 ulike enheter til dette formålet. Pårørende, helse- og omsorgspersonell og andre instanser kan benytte informasjonen som lokaliseringsenheten gir til å lokalisere og bistå vedkommende. Pr idag skal varsel primært gå til pårørende. I enkelte tilfeller gjøres det avtale med hjemmetjenesten som mottaker. Kommunen skal fra 2019 etablere et responssenter som vil kunne ivareta lokalisering og mottak av varsler der det er ønskelig. Ta kontakt med Tildelingskontoret for å søke om tjenesten.
Medisineringsstøtte
Pasientvarsling i helse og omsorgsbygg
På alle nye helse og omsorgsbygg i kommunen installerer vi nå en ny standard pasientvarslingsanlegg. Pasientvarslingen består av en alarmknapp eller trekksnor for aktiv varsling, og passive trygghetsensorer som gir varsling ved fall, vandring eller andre uønskede hendelser. Sensorer aktiveres etter behov for den enkelte beboer. Alle ansatte har en telefon hvor innkomne varsler vises. Den ansatte må så gå til rommet alarmen kommer fra for å håndtere hendelsen. For personer med demens kan tilgang til vandrealarm i institusjon bidra til større frihet, - man kan bevege seg fritt rundt på institusjonen og utenfor, og personalet kan ved behov lett lokalisere hvor vedkommende befinner seg.
Det vil i årene som kommer foregå en systematisk oppgradering til ny teknologi i kommunens eldre helse og omsorgsbygg.
Responssenteret
Tromsø Responssenter ble åpnet 26. oktober 2020.
Det er et døgnbemannet responssenter for trygghetsalarmer, velferdsteknologi og avstandsoppfølging. Responssenteret mottar, vurderer, dokumenterer og responderer på alarmer fra mottakere av helse- og omsorgstjenester som har trygghetsalarmer.
Responssenterets bemanning består av operatører med helsefaglig bakgrunn, som samarbeider med utøvende hjemmetjeneste ved behov for utrykning.
Senteret holder til i samme lokaler som Mortensnes omsorgssenter. Responssenteret vil med tiden kunne tilby mottakstjenester til andre kommuner i regionen rundt Tromsø.
Teknologirommet
For avtale om besøk, kontakt velferdsteknologi@tromso.kommune.no
Merk: Ved gruppebesøk maks seks personer.
Hovedprosjektet 2014-2016
Resultatene viser også at bruken av velferdsteknologi i tillegg til økt kvalitet for brukere og pårørende, i noen tilfeller fører til spart tid og unngåtte kostnader for kommunen. Gevinstene omsettes i muligheten til å gi tjenester til flere, og bedre kvalitet på tjenestene.
Aktivitetene i prosjektet har inkludert utprøving og implementering av trygghets og mestringsteknologi innenfor kategoriene (Totalt 132 tjenestemottakere deltok i utprøvingen):
-
Trygghetsalarmer og varslingsteknologi
-
Utendørs trygghetsalarm og- lokaliseringsteknologi
-
Elektronisk medisineringsstøtte
-
Digitalt nattilsyn
-
Hverdagsteknolgi
Sluttrapporten Sluttrapport hovedprosjekt.pdf
Effektstudie utarbeidet av konsulentfirmaet PA Consulting: Effektstudie velferdsteknologi Tromsø kommune
Forprosjekt velferdsteknologi 2013 - erfaringer
Kommunen ønsker å bidra til at utredningsarbeidet og erfaringene fra forprosjektet gjøres tilgjengelig for andre kommuner. Sluttrapporten har derfor to delrapporter som går mere i detalj: