Forfattersamtale med Peder Samdal og Øyvind Alapnes

Når blir en fotballklubb mer enn en klubb?

Hvor viktig er det arbeidet en klubb gjør utenfor banen?

Hvor stort sosialt ansvar har fotballen?

Disse spørsmålene, og mange flere, skal vi forsøke å få svar på når Tromsø bibliotek besøkes av forfatter Peder Samdal og daglig leder i Tromsø IL Øyvind Alapnes. Arrangementet er et samarbeid mellom Tromsø bibliotek og Ung Kulturrabatt.

Peder Samdal ble i 2022 nominert til Brageprisen i kategorien sakprosa for barn og ungdom for sin bok Mer enn en klubb. Her skriver han om klubber som på en eller annen måte har utmerket seg utenfor fotballbanen i så stor grad at de blir, nettopp, mer enn en klubb. Det er denne boken som danner utgangspunkt for samtalen, men det er verdt å merke seg Samdals tidligere bøker Mario Balotelli forklarer Europa og Fotball uten grenser, som tar for seg utenomsportslige temaer som flyktningepolitikk, sosial rettferdighet, demokrati, likestilling og rasisme. 

Øyvind Alapnes er daglig leder i Tromsø IL. Under hans ledelse har TIL utviklet seg mer og mer i retning av en klubb som tar sosialt ansvar. Klubben fikk internasjonal oppmerksomhet for sitt opprop om boikott av VM i Qatar, og skapte med det en dominoeffekt av kritikk mot FIFA fra både norske og internasjonale klubber. Under hans ledelse har klubben også vært en foregangsklubb for samisk språk og kultur samt retten til å være og elske hvem man vil. TIL ble i 2022 tildelt Rettssikkerhetsprisen sammen med fotballpresident Lise Klaveness. 

Samtalen modereres av bibliotekar Espen Andreassen. 

Dato

-
Sted
Hovedbiblioteket, plan 2