– Se! Hun er i gang allerede, sier oppdragsgiver Doris Andreassen, litt før klokken ti fredag morgen.
– Det er gøy å være i gang, sier Abdi idet hun nettopp har startet å male en garasjevegg.
 

Inn i voksenlivet

16-åringen ønsket å skaffe seg sommerjobb, fordi hun vil utnytte ferien på best mulig måte, ved å prøve noe nytt og skaffe seg erfaring.
– Det er viktig å komme seg ut i arbeid, tidlig i livet. Ved å jobbe på sommeren, blir jeg mer klar til å ta fatt på voksenlivet. Kanskje lærer jeg også mer om meg selv og hva jeg ønsker å gjøre i fremtiden, sier Abdi, som har en drøm om en dag å kunne studere medisin.

IMG_3419[1].JPG

Andreassen ble oppmerksom på Småjobbsentralen i en radiosending og ringte straks inn for å melde seg som oppdragsgiver.
– Jeg har en del maleoppgaver denne sommeren, så det er virkelig flott å få hjelp, sier hun.
 

Penger og frihet

Vi spoler tiden tilbake til 1971.
 
«Lykken finnes på vår jord, bare ikke der du tror. Den er ikke penger i banken, tiger på tanken. Lykken er alt du vil».
 
1971, året da Hanne Krogh vant den norske Melodi Grand Prix finalen med sangen «lykken er», skaffer Doris Andreassen seg sin aller første sommerjobb i Nordolje sildoljefabrikk i Tromsø.

– Jeg hadde full jobb på den tiden, men for å få litt ekstra penger arbeidet jeg også med fisk den sommeren, sier Andreassen.

Hun husker fortsatt friheten som pengene ga henne, men da hun og ei venninne bestemte seg for å dra til Spania, etter sommerferien, ble pengene raskt brukt opp.

– Venninna mi skulle kjøpe seg bikini, etter at vi hadde ankommet, ikke lenge etterpå fant hun ut at lommeboken hennes var stjålet i butikken. Jeg måtte derfor dele de oppsparte pengene med henne, og på vei hjem til Norge hadde vi ikke engang råd til mat. Det ble likevel en fantastisk ferie, sier hun og ler.  

Doris[1].JPG


Vil engasjere unge

 
I området Slåttnes på Kvaløya, finnes det også en stor, nydelig og grønn hage som bugner av både blomster og hekkeplanter. Tomten er på flere mål og består av en enebolig, uthus, naust og gjestehus.
 
Her bor Mary og Asgeir Brekke.

Marys hage 3.JPG
 
De er begge glade i å stelle i hagen, men på grunn av mye reising, i både inn- og utland, skal de i år og kommende år, melde seg som oppdragsgivere i Småjobbsentralen ved Tromsø kommune.
 
Via Småjobbsentralen, har ekteparet fått tak i ett par unge jenter som ønsker å hjelpe til med mindre krevende oppgaver i hagen deres sommer.
 
– Jeg tror det er veldig viktig at ungdommer kommer seg tidlig ut i arbeid, for å forstå seg bedre på privatøkonomi. De lærer seg hvordan man skal tjene penger og kan selv bestemme hva de ønsker å bruke midlene til. Jeg synes det er fint å kunne engasjere unge med småjobber, sier Mary Brekke.
 
– Det betyr mye for oss å få hjelp i denne store hagen med så mye beplantning. Jeg håper at vi kan etablere kontakt med ett par ungdommer, slik at vi kan reise enda mer, sier Brekke som selv ble oppmerksom på Småjobbsentralen i avisen.

Marys hage 2.jpg