Hva er ditt ansvar og hva er kommunens ansvar?

•  Det er frivillig å installere vannmåler i private hjem. En vannmåler viser ditt vannforbruk.

Stikkledninger går fra den kommunale hovedledningen og fram til huset ditt. Stikkledninger er både vannrør, avløpsrør og overvannsrør.

Du finner en oversikt over private og kommunale ledninger på kommunekart.

Du må melde fra til kommunen dersom du mistenker at det er en lekkasje på stikkledningene. Som huseier må du dekke kostnadene dersom det har skjedd noe som krever reparasjon. Det er ditt ansvar å holde stikkledningene i god stand.

Om deler av stikkledningen ligger på naboens tomt, anbefaler vi å tinglyse en avtale. Kartverket har laget en mal som kan brukes til en slik avtale.

• Ikke kast q-tips, snus, våtservietter, hår eller annet søppel i do.
  • Fjern fett fra stekepannen og annet stivnet fett fra matlaging med tørkepapir.
  • Fett som ikke stivner samler du i tett emballasje, for eksempel en melkekartong. Melkekartongen teiper du igjen og kaster i restavfallet.
  • Ikke hell ut oljen fra glass og bokser med fetaost, oliven eller lignende i vasken.
  • Flytende matrester som supper og gryteretter skal ikke i avløpet. Hell restene over i en melkekartong, teip igjen og kast kartongen i restavfallet.

Dersom stikkledningene er felles for flere boenheter, er ansvaret delt mellom alle. Du bør sjekke hvem du deler stikkledning med. Vi anbefaler å inngå en avtale om kostnader og vedlikehold for felles stikkledninger.

Dersom du ikke vet hvilken tilstand stikkledningene er i, kan du bestille filming av rør og tilstandsrapport. Dette arbeidet må gjøres av et godkjent firma.

Overvann er drensvann og regnvann, og ikke alle har eget rør til dette. Når vi legger nye ledninger, legger vi et eget overvannsrør, i tillegg til avløpsrør. Dette kaller vi for separering av avløp og overvann. Når vi gjør dette i ditt område, vil vi kreve at du gjør det samme.

På den måten kan vi sikre at kun kloakken blir ført til renseanleggene våre. Det rene vannet føres bort og slippes ut i en bekk, elv eller hav.

En annen grunn til å separere rørene, er klimaendringer. Klimaendringer fører til mer nedbør og gjør at mange av avløpsledningene har for liten kapasitet. Ved å lede det rene overvannet til bekker, elv og hav, vil det bli bedre kapasitet i avløpsrørene. Derfor er separering av rør et viktig klimatiltak.

Vil du få tilsendt IVF-kurver for dimensjonering av overvann? Ta kontakt med kundeservice på e-post eller på telefon 91 69 12 10.

Du finner opplysninger om dine stikkledninger på kommunekart.

I kommunekart finner du også kart over offentlige vann- og avløpsledninger.

En vannmåler viser ditt vannforbruk. Det er frivillig å installere vannmåler i private hjem, men den må bli installert av godkjente fagfolk. Du må derfor ta kontakt med rørlegger som må søke på dine vegne om å få installert vannmåler. Ansvarlig søker må søke via ledningsportalen.no.

Er du usikker på om vannmåler lønner seg for deg?
Send e-post til kundeservice

Du kan tømme septiktank i bobil ved Tromsø Camping i Tromsdalen. Det er i tillegg en privat tømmestasjon for bobiler ved en campingplass på Sommarøy. Vi har også en sesongåpen bobiltømmestasjon på Sommarøy i sommerhalvåret.